120 godina željezničke pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka

120 godina željezničke pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će prigodnim online predavanjem 16siječnja 2021. s početkom u 10:30 sati, 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka.

Predavač je dr. sc. Zlatko Hinšt, a predavanje ćete moći pratiti uživo na Facebook profilu TMNT-a. Predavanje će trajati oko 40 minuta. Događanju mogu prisustvovati svi pratitelji Facebook profila TMNT-a. Snimka predavanja bit će dostupna i na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Samoborček – linija koja je povezala obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova

Od 16. siječnja 1901. Samoborček je prevozio umorne radnike, pospane đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje. Postao je nezamjenjivo prijevozno sredstvo zagrebačkih izletnika. Približio je gradove Samobor i Zagreb, povezao je obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova, zbližavao je ljude i njihove sudbine, postao je sastavni dio života i ljudi koje je povezivao.

Na svom putu od Zagreba prema Samoboru prevaljivao je desetljećima dvadesetak kilometara kroz ukupno dvadeset i pet postaja. Parnu lokomotivu s vagonima zamijenio je svojedobno u svjetskim okvirima najmoderniji aluminijski diesel elektromotorni vlak (DEV).

Sudbine ga nije mogla spasiti niti tehnološka prednost

Samoborček je proglašen nerentabilnim i ukinut na staru godinu 1979., kada je krenuo na svoju posljednju vožnju iz Zagreba, kao gotovo osamdesetogodišnji starac. Na tom ispraćaju nije svirala glazba i nije bilo dirljivih riječi oproštaja. Zvižduci su bili tihi, zvučali su poput jecaja za nesretnom sudbinom, a vožnja prema Samoboru bila je sporija no ikada. Odvezao se tako Samoborček zauvijek u povijest. 

Tehnički muzej Nikola Tesla čuva danas „Peglicu“ i jedan putnički vagon u svom stalnom postavu, kao jedine nijeme svjedoke toga vremena kojeg mnogi sa sjetom još pamte. Parna lokomotiva proizvedena je 1930. u Njemačkoj i korištena je na pruzi Zagreb-Samobor između 1930 i 1960. godine.  

O predavaču

Zlatko Hinšt rođen je 1954. godine u Zagrebu, a gdje živi i radi. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je (sociologija kao A i filozofija kao B grupa predmeta) i magistrirao sociologiju (socijalnu ekologiju). Radio je 35 godina na željeznici (HŽ) na ekonomskim stručnim poslovima, baveći se pretežno ekonomskom analizom poslovanja, ali širim pristupima struci i društvenih znanosti. Sada je umirovljenik.

Suradnik je i docent Međunarodne akademije znanosti (AIS – Internacia Akademio de la Sciencoj) San Marino. Predavao je mnogo puta u struci na temelju svojih referata u okviru znanstvenih, stručnih i drugih instanci u zemlji i na esperantu u okviru spomenute akademije AIS San Marino te drugih esperantskih organizacija i manifestacija u zemlji i inozemstvu. Napisao je preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka koji su objavljeni u časopisima i na internetu. Posebno su važni radovi vezani za ekonomiju željeznica i pojedine aspekte prometa, potrošnju energije, eksterne efekte, zaštite okoliša i socijalne ekologije, kao i specifični prikazi i studij knjiga iz društvenih znanosti, s naglaskom na sociologiju i njezine discipline.

FOTO: TMNT arhiv

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori