14. Dani Marije Jurić Zagorke: Tri dana događaja u čast Zagorke

14. Dani Marije Jurić Zagorke: Tri dana događaja u čast Zagorke

Marija Jurić Zagorka bila je prva novinarka na našim prostorima i najčitanija hrvatska književnica. Umrla je 29. studenog 1957. godine i upravo ovih dana u našem gradu odvijaju se 14. Dani Marije Jurić Zagorke u organizaciji Centra za ženske studije u sklopu kojeg djeluje Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

Tri dana događanja u čast Zagorki

Program je započeo 19. studenog polaganjem vijenca na Zagorkin grob na Mirogoju i posjetima građanstva njezinom stanu na Dolcu broj 8.
U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 20. i 21.11. održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Rizici i resursi: rod i politika raspodjele“.
Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme, a ako to još niste učinili, još imate mogućnost prijave kako bi pratili skup. Svi podaci za prijavu nalaze se na web stranici i Facebook profilu Centra za ženske studije i Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Izvor: Martina Piškor

Iz Zagorkina pera

Osim znanstvenog skupa, u petak, 20. studenog u 19 sati održati će se i edukativno kostimirana šetnja „Iz Zagorkinog pera“. Prijaviti se možete kod dobro znanih Gornjogradskih coprnica, a kako je broj ovogodišnjih sudionika ograničen radi epidemije, učinite to što prije. U ovim teškim vremenima imate mogućnost ostvariti dugogodišnji san i šetati Gornjim gradom sa samom Zagorkom, te upoznati njene likove i shvatiti kako i zašto je pisala. Naučiti ćete puno toga novoga i na jedno određeno vrijeme odlutati u svijet njezinih romana, ali i upoznati našu zagrebačku amazonku Zagorku.

Izvor: Martina Piškor

Posjet Memorijalnom stanu

Za kraj, Memorijalni stan za javnost će biti otvoren i u nedjelju, 22. studenog od 14 do 19 sati. Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu. Prostor se redovito provjetrava i dezinficira, te svi koji borave u stanu na Dolcu broj 8 nose maske.

Ulaz je, kao i uvijek, besplatan, a Zagorkinu priču pričaju ljubazne i pristupačne stručnjakinje. Ako želite vidjeti Zagorkinu pisaću mašinu, originalni prikaz Nere ili fotografije sa neke od kazališnih premijera Zagorkinih djela, čuditi se njezinoj visini, ali i saznati razne detalje o njenom profesionalnom i privatnom životu, Stan je pravo mjesto za vas.
Ako pak imate neku priču o Zagorki, ili čuvate nešto što je pripadalo njoj, možete biti sigurni da će se i posjetitelji i suradnici pretvoriti u uho i saslušati vas.

Ako vas sve navedeno nije zainteresiralo, možda ćete uživo željeti vidjeti pogled s njezinog prozora na Dolac, gledati šarene šestinske kišobrane te slušati veseli žamor s “placa” i zvonjavu iz obližnjih crkava.


POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori