’73 priče o albumima’ oda su ženama koje su obilježile hrvatsku glazbenu scenu

’73 priče o albumima’ oda su ženama koje su obilježile hrvatsku glazbenu scenu

Krajem listopada proslavljen je četvrti Nacionalni dan albuma u Hrvatskoj u čast 73. rođendana albuma kao glazbenog formata koji je nadišao sve trendove kroz desetljeća postojanja i ostao jedan od glavnih alata razvoja glazbene umjetnosti općenito. Povodom tog dana Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti, a jedna od njih, sad već tradicionalna, je izdavanje knjige koja slavi glazbu.

Ove godine Nacionalni dan albuma posvećen je ženama koje su kroz godine doprinijele razvoju i promociji glazbe u Hrvatskoj te svojim opusom obogatili domaću diskografiju. Knjiga ‘73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji’ donosi 36 zanimljivih intervjua sa ženama koje su na razne načine obilježile hrvatsku glazbenu scenu, a autor knjige je Zlatko Turkalj Turki. Između ostalog, čitatelji će u knjizi moći pročitati što o svom glazbenom putu kažu Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Gabi Novak, Jasna Zlokić, Doris Dragović, Severina, Vjekoslava Huljić, Nina Badrić i brojne druge dame.

Knjiga, koju prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify, u organizaciji Hrvatske diskografske udruge predstavljena je 11. studenoga u Zagrebu.

Oda ženama koje su obilježile hrvatsku glazbu

Ova će knjiga biti zanimljiva ne samo glazbenim kritičarima, glazbenim novinarima i glazbenicima općenito, već svima onima koji cijene domaću glazbenu scenu, koji se žele podrobnije zabaviti stvaralaštvom domaćih glazbenica, ali i detaljima iz njihova života.

Iako je sam autor stavljao naglasak ponajviše na njihove albume i stvaralaštvo kao takvo, neizbježno je da se kroz redove isprepliću i priče njihovih života – jer, primjerice, nemoguće je govoriti o Gabi Novak, a ne spomenuti Arsena Dedića. Nemoguće je govoriti o Josipi Lisac, a ne spomenuti Karla Metikoša.

Kako i sam Turki kaže: “Najveća vrijednost knjige je u tome što su iznesene neke do sada nepoznate pojedinosti iz svijeta diskografije, razmišljanja i stajališta uspješnih žena i glazbenica”.

Osim samih glazbenica i tekstopjesnikinja, u knjigu su uvrštene i žene u diskografiji, što daje posebnu vrijednost i pečat samom izdanju. Zanimljivo je poći prvim koracima najvećih ženskih imena u hrvatskoj diskografiji, proći kroz njihove strahove, želje i sjećanja – zagrebati samo dio onoga po čemu su zauvijek zaslužile hrvatsku glazbenu scenu. Kada vam ova knjiga dođe u ruke, obavezno se zadržite na stranicama o Bobi Kovač, Mirjani Marić, Klaudiji Čuhar, Sanji Črnko Godi, Nikolini Mazalin, Kristini Krajni i Maji Vidmar Klarić.

Diskografski svijet sjajno je sažela Nikolina Mazalin: “Diskografski posao je zanimljiv, uzbudljiv, ali i zahtjevan. Ne postoji univerzalno pravilo koje se može primijeniti na različita izdanja, a tehnologija i načini konzumiranja glazbe se jako brzo mijenjaju. Svima nama u diskografiji to je podstrek da učimo, mijenjamo metode rada te aktivno pratimo svjetske trendove”.

Vjerujemo kako je autoru zaista bilo teško izdvojiti 36 imena s hrvatske glazbene scene – i zato u izdanju nedostaju imena poput Ane Štefok, Ljiljane Molnar Talajić, Đurđice Barlović ili, ako se približimo današnjici – Antonije Šole.

Knjiga „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ četvrta je u nizu knjiga koje se izdaju od 2018. godine otkad se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan albuma. Prve tri knjige nose nazive: „70 priča o albumima“, „71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja“ te „72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja“, a mogu se kupiti u glazbenim prodavaonicama i bolje opremljenim knjižarama.

I baš s obzirom da je ovo četvrta knjiga u nizu, veselimo se vidjeti što nas čeka u budućnosti.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori