7 minuta muzeja: Program prilagodbe sadržaja Tehničkog muzeja osobama s oštećenjem sluha

7 minuta muzeja: Program prilagodbe sadržaja Tehničkog muzeja osobama s oštećenjem sluha

Zbog događaja koji su uslijedili uvođenjem mjera u ožujku 2020., privremeno je obustavljen rad s posjetiteljima svih muzeja u Hrvatskoj, uključujući Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT). Dotadašnju praksu korištenja društvenih mreža potrebno je bilo nadopuniti novim digitalnim kanalima prilagođenim posjetiteljima na daljinu te osobama s oštećenjem sluha.

Program #7minutamuzeja, serijal je video vodstava kustosa odjelima TMNT-a, sažetih na trajanje od 7 minuta po videoklipu.

Kako je jedan od strateških ciljeva Muzeja integracija posjetitelja s različitim oblicima invaliditeta u muzejske (kulturne) aktivnosti, ovi videozapisi prilagođeni su osobama s oštećenjem sluha, simultanim prijevodom na znakovni jezik.

Izvor: Ivanišin-Kardum Katarina TMNT

Za sad su obrađeni odjel Transformacija energije, Obnovljivi izvori energije i energetske učinkovitosti te Prometna sredstva. Proširene verzije vodstva u trajanju od 15 minuta, bit će ponuđene kao edukativni materijal na Web stranici muzeja. Također su simultano prevedene na znakovni jezik i mogu između ostalog poslužiti kao radni materijal za osnovne i srednje škole.

Izvor: Ivanišin-Kardum Katarina TMNT

TMNT TATTOOS

Osim spomenutog programa muzeja, važno je istaknuti i program TMNT TATTOOS, serijal videoklipova u trajanju od par minuta, kojima se najmlađim posjetiteljima predstavljaju pojedini kultni muzejski predmeti, poput Podmornice CB-20, modela padobrana Fausta Vrančića te Samoborčeka.

Izvor: Ivanišin-Kardum Katarina TMNT

Videoklipovi #7minutamuzeja i TMNT TATTOOS mogu se gledati na YouTube kanalu Tehničkog muzeja i putem Web stranice Muzeja.

Videoklipovi #7minutamuzeja dostupni su i putem učitavanja QR koda unutar prostora muzeja, čime svim posjetiteljima, uključujući osobe s oštećenjem sluha, nude besplatnu šetnju s audio-video vodičem.

FOTO: Facebook

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori