fbpx

AKC Medika uputila opsežan apel u kojem traži hitno popravljanje prostora

AKC Medika uputila opsežan apel u kojem traži hitno popravljanje prostora

Udruge Autonomni kulturni centar, Cirkorama i SP11 potpisale su opsežni apel Gradu Zagrebu, u kojem traže hitno popravljanje prostora koji je narušen u potresu.

4 mjeseca prošlo je od potresa, a sad se još i suočavamo s posljedicama poplavehttps://attack.hr/medika-ostaje-2020/

Objavljuje Akc MedikaPonedjeljak, 27. srpnja 2020.

Utvrda nezavisne kulture i jedino utočište brojnim volonterima i umjetnicima

AKC Medika već je više od deset godina formalno nepriznata, a u praksi prepoznata utvrda nezavisne kulture i jedino utočište brojnim volonterkama i volonterima, umjetnicima i umjetnicama, aktivisticama i aktivistima, kulturnim radnicima i radnicama koji/e u nedostatku druge adekvatne kulturne infrastrukture (tj. drugog nezavisnog kulturnog centra s mnogobrojnim i pristupačnim atelierima/studijima/dvoranama) – nemaju druge opcije za svoj rad u kulturi, volonterske aktivnosti i/ili umjetničku djelatnost.

Kompleks je kao i većina starijih građevina u centru grada pretrpio znatna oštećenja u potresu koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020., čime je dio prostora za kulturu postao privremeno ili trajno neupotrebljiv. S obzirom na činjenicu da je kompleks AKC Medika u vlasništvu Grada Zagreba koji već godinama korisnicima centra naplaćuje mjesečni najam, Grad Zagreb je i jedina stranka ovlaštena i obvezna izvršiti radove s ciljem popravka bivše tvornice Medika. Svaka daljnja odgoda sanacije zgrade potencijalno će rezultirati trajnom neupotrebljivošću pojedinih oštećenih dijelova i tako izbaciti velik dio nezavisne kulturne scene na ulicu, bez ikakve alternative za nastavak njihove (vaše i naše) djelatnosti, ističu u apelu.

Izvor: Attack.hr

Osim što je hitna sanacija ključna za zaustavljanje propadanja dijelom već oronulog kompleksa, također je neophodno da Grad Zagreb odmah prestane s daljnjom naplatom naknade za korištenje prostora za dijelove kompleksa koji su izvan upotrebe. Naknada za uporabu neuporabljivog gradskog prostora logički je besmislena i ostvaruje se na štetu korisnika koji, obzirom na nemogućnost obavljanja djelatnosti i/ili provedbe programa – nisu u mogućnosti pokrivati troškove naknade za korištenje. Kao razlog naplate naknade za korištenje privremeno neupotrebljivog prostora – Grad Zagreb navodi nepostojanje ‘ugovora o najmu’ za koji su korisnici AKC Medika podnijeli zahtjev još 2015. godine, a Grad Zagreb ga do sada još nije ispostavio, niti neće, sve dok prostor ne zadovoljava minimalne uvjete protupožarne sigurnosti (koje pak u ovom slučaju može osigurati samo sam vlasnik – Grad), rekli su iz AKC Medika.

Cijeli apel pročitajte u nastavku.

FOTO: attack.hr

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *