Akcija za spas Cibone: Vratit ćemo duh Cibone i košarke u naš grad

Akcija za spas Cibone: Vratit ćemo duh Cibone i košarke u naš grad

Cibonini navijači prije nekoliko mjeseci odlučili su uzeti stvar u svoje ruke.

dopisu koji je poslan medijima otkrili su osnivanje akcije za spas Cibone i osnivanje udruge Mi smo Cibona kojoj je cilj ukazati na stanje u klubu, propitivati rad (sadašnje i buduće, kako navode) uprave i, na kraju, pokazati da je navijačima još uvijek stalo do glasovitog zagrebačkog košarkaškog kluba.

Povez oko očiju kao znak početka ove akcije. VRIJEME JE! 👊#azsc #vrijemeje #hejaheja #cibona

Objavljuje Mi smo CibonaUtorak, 28. travnja 2020.

Naš je sugovornik Bartolomej Bariša Ćelić.

Izjavili ste kako niste nasljednik niti jedne od prošlih udruga pa tako ni Smogovaca , ovo nije akcija lijevih niti desnih, ovdje nema politike nego čiste emocije od strane onih koji Cibonu vole bez interesa, a ne iz interesa. U kojem je trenutku pala odluka o pokretanju ovakve akcije?

Iako je želja za pokretanjem tinjala u nama dugo vremena, odluka je donesena onog trenutka kada je klub otpustio kompletnu radnu zajednicu. To je bila kap koja je prelila čašu. Pokrenuta je WhatsApp grupa u koju su se počeli javljati mnogi zaljubljenici ne samo u Cibonu, nego košarku voljni pružiti pomoć i podršku. U par sati od pokretanja već smo imali stotinjak navijača iza sebe te se sve počelo razvijati nenadanom brzinom.

Kako bi olakšali komunikaciju i počeli konkretnije raditi oformljena je koordinacija akcije koju čine ljudi sa stručnim znanjem u svakim od nama potrebnih polja. Počeli smo prvo sa sastancima kako bi se međusobno upoznali, a sada smo već u nešto malo više od mjesec dana izbacili i naš prvi proizvod u vidu podcast emisije naziva Heja, heja!. Gost nam je bio Mirko Novosel, tvorac Cibone koji je govorio ne samo o prošlosti kluba već i o problemima danas te kako ih riješiti. Radimo kvalitetno i nadamo se vidljivim rezultatima početkom nove košarkaške sezone.

Koji je primarni cilj akcije?

Naši ciljevi su prije svega dugoročni, no želja nam je neumorno ukazivati na sve loše što se događa u i oko Cibone, propitati rad sadašnje uprave kluba, ali i svih budućih. Svakako je jedan od primarnih ciljeva približiti ponovno Cibonu svim zaljubljenicima u košarku u Zagrebu te pokazati kako i dalje postoje oni kojima je stalo do Cibone i koje od nje neće odustati. To je ono gdje smatramo da današnja uprava griješi. Komunikacija ne postoji jer je klub okrenuo leđa navijačima i sve što se radi u klubu ne izlazi u javnost. Navijačima je stoga teško poistovjetiti se s klubom kao nekada te ga na taj način teško mogu osjećati svojim.

Akciju su podržale i brojne javne ličnosti. O kome se sve radi?

Većinom su to generacije koju su odrasle uz Cibonu. Među prvima se oglasila ekipa iz kultne zagrebačke serije Smogovci: Alin Kavur, Damir Šaban, Edvin Dautović te Edin Breški.

Dado Smogovci

Alin Kavur, poznatiji kao Dado iz "Smogovaca" ima poruku za vas! Pridruži se i ti! #azsc #vrijemeje #hejaheja #cibona

Objavljuje Mi smo Cibona u Utorak, 28. travnja 2020.

Vrlo emotivne poruke poslali su i Hrvoje Kečkeš, Tomfa, Davor Dretar Drele, Tarik Filipović, Zaprešić Boysi, Nered, Domagoj Jakopović Ribafish, Robert Kurbaša, Target, Marin Miletić, Dubravko Ivaniš, Ivana Habazin, ali i mnogi drugi. 

Koje su vaše najljepše uspomene vezane uz Cibonu?

S obzirom da je ovo akcija u kojoj ima i mlađih i starijih generacija svatko od njih ima posebnih uspomena vezanih uz ovaj klub. Oni stariji sigurno pamte utakmice Dražena Petrovića u dresu Cibone, osvajanja naslova prvaka Europe te one sjajne euroligaške utakmice iz 90.-ih, dok mlađi ipak imaju puno manje uspomena pa tako možemo izdvojiti tek naslov regionalnih prvaka iz 2014. godine te naslov prvaka Hrvatske iz 2019. godine. 

Kako biste opisali značaj Cibone za hrvatsku košarku? 

Iako je Cibona već godinama na vrlo niskim granama te polako sama uništava svoju reputaciju koju je stjecala godinama i dalje je veliki košarkaški brend cijenjen u Europi. Jednom prilikom s dvojicom prijatelja bio sam u posjeti Rijeci. Šetajući gradom prišao nam je jedan Španjolac upitavši nas možemo li ga uputiti prema autobusnom kolodvoru na što mu odgovaramo kako dolazimo iz Zagreba. U tom trenutku je gospodin zastao i jedine riječi koje je izustio bile su: Cibona? Dražen Petrović?!

Pozvao nas je na piće te počastio pričama o onim mitskim utakmicama kada je Cibona bila jedan od najvećih rivala Real Madrida iz 80.-ih. Ova anegdota odgovor je na Vaše pitanje i pojašnjenje koliko je Cibona zapravo više cijenjena u Europi nego u Hrvatskoj. 

Koji su sljedeći koraci?

Udruga još formalno nije osnovana, trenutno se riješava potrebna dokumentacija i piše statut. Što se tiče sljedećih poteza, svakako nam je nastavak podcast serijala Heja, heja! u kojem očekujemo mnoge poznate osobe od Andra Knege, Željka Pavličevića, Bojana Bogdanovića, Bože Miličevića, Darija Šarića te drugih.

Uz emisiju plan nam je organizirati i razna događanja koja će vratiti duh Cibone i košarke u naš grad. Jedna od tih događanja su i javne tribine gdje ćemo razgovarati o problemima unutar kluba te kako ih riješiti. Radit ćemo i na organizaciji haklova te tako pokušati privući i zainteresirati mlađu ekipu. Puno je ideja i posla još pred nama. Radimo korak po korak i težimo kvaliteti.

[JESTE LI ZNALI?] 🗣 Prodavale su se također i stolice, odigrani su mnogi prijateljski susreti u manjim mjestima, a…

Objavljuje Mi smo CibonaČetvrtak, 7. svibnja 2020.

Na koji način građani mogu pomoći i pridružiti se akciji za spas Cibone?

Ne samo navijači, nego svi građani grada Zagreba i oni koji se poistovjete sa nama moći će se pridružiti i pomoći akciji učlanjivanjem u udrugu kada se ista osnuje. Svatko tko želi dobro Ciboni je dobrodošao i s radošću ćemo ga primiti.

Cibona je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportskih kolektiva, simbol grada Zagreba i Hrvatske! Nekada veliki klub pred kojim su strepili i velikani poput Real Madrida i CSKA Moskve već je godinama sve slabiji, već je godinama oduzet iz ruku građana grada Zagreba i navijača. VRIJEME JE! Vrijeme je da vratimo Cibonu u naše ruke, tamo gdje pripada, tamo gdje je uvijek i pripadala!

Akcija za spas Cibone

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori