Ako ste voljeli kratke priče Zorana Ferića, odmah posegnite za ovom knjigom

Ako ste voljeli kratke priče Zorana Ferića, odmah posegnite za ovom knjigom

Zbirka Depilacija Mladena Kopjara, po struci pravnika i bibliotekara, a po pozivu pisca koji je već odavno i dio – ne kanona, nego školskih udžbenika – donosi 14 čistih i britkih kratkih priča u svom sjaju tog žanra.

Kopjarovo pripovijedanje je savršeno suvereno, pripovjedna ekonomija optimalna, reklo bi se održiva, dijalozi brzi i točni, realistički, učenik je najboljih Anglosaksonaca. Ako ste voljeli kratke priče Zorana Ferića, odmah posegnite za ovom knjigom, Kopjar je, otprilike, Ferić za digitalne generacije.

Priče govore o mnogočemu, no u pozadini svih njih stoji nekakvo nasilje, izravno ili prikriveno, agresivno ili pasivno, barem mobbing. Iz te ikebane kao da proviruju demoni seksualne energije koji traže svoj put, i nalaze ga, s tim što dosta često kanali za njezino kanaliziranje nisu sasvim uobičajeni. A kad je tu eros, postoji i sjena thanatosa, čak doslovce, sprovod je ovdje event, grobari se igraju s leševima, neki su pak leševi, pa bili i pseći, duboko zakopani, ali su ostavili ožiljke na nečijoj psihi. Možda sve pobrojano izgleda zastrašujuće, ali to je baš pogrešan dojam: Kopjar je vrlo zabavan, duhovit, njegova proniknuća u likove (svih generacija i profesija, često obiteljski vezanih ili u pokušajima ljubavnog vezivanja) i okretanja fabule su majstorski i ove priče prije prati smijuljenje, nego šmrcanje. Što ne znači da vas povremeno neće preplaviti brze plime mučnine.

Kruno Lokotar

FOTO: Pixabay

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori