fbpx

Ako te izgubim, ako jednom odeš: Đurđica Barlović napustila nas je prije 28 godina

Ako te izgubim, ako jednom odeš: Đurđica Barlović napustila nas je prije 28 godina

Đurđica Barlović, hrvatska pjevačica i prva vokalistica Novih fosila, rođena je 23. travnja 1950. u Splitu, a na današnji dan, 26. kolovoza 1992., preminula je u Zadru od posljedica teškog infarkta u dobi od 42 godine.

Đurđica Barlović. Izvor: Facebook.

Od rane mladosti pokazivala je zanimanje za glazbu, pa je tako prvi pjevački nastup imala sa 13 godina na natjecanju Djeca pjevaju. Pohađala je Građevinsku školu u Splitu i u isto vrijeme je učila svirati klavir i gitaru. Budući da je sve više vremena posvećivala glazbi, po završetku škole započinje profesionalnu karijeru, najprije kao solistica tada vrlo popularnog VIS-a Batali. Potom odlazi u Zagreb i stječe veliku popularnosti i uspjeh dolaskom u Nove fosile.

Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita.

Đurđica Barlović

Nakon dolaska Rajka Dujmića 1976. i kasnije Đurđice Barlović, Novi fosili postaju jedna od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Široj javnosti postali su poznati nakon nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe 1977. s pjesmom Zdenka Runjića Diridonda.

Đurđica je s Novim fosilima otpjevala neke od njihovih najvećih hitova: 1978. izdaju LP po imenu Da te ne volim na kojem su bile pjesme Da te ne volim, Neka vali gingolaju svoje barke, Sanjaj me, Nikog nema da mu kažem, Kaži mi, mama.

U narednim godinama nastavljaju sa hitovima pa su se na LP-ju Nedovršene priče našle pjesme Najdraže moje, Šuti moj dječače plavi i Zbogom. 1981. izdaju dva LP-ja na kojima je Đurđica otpjevala kultne pjesme poput Saša, Plava košulja, Tonka te Sklopi oči, Čuješ li me, jel ti drago?, Reci mi tiho, tiho, i Ne budi me mati.

Đurđica je s prvom postavom, Mokom, Marinkom i sa mnom bila od samog početka do trenutka našeg uspona. Po njoj su pisane pjesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Mogla je, primjerice, bez problema otpjevati sve pa i bas linije.

Rajko Dujmić o Đurđici

1983. odlučuje krenuti svojim stopama i posvetiti se obiteljskom životu nakon ubrzanog tempa kojeg su diktirali Novi fosili, najpopularnija grupa tog vremena. Na njeno mjesto došla je Sanja Doležal, a Đurđica je solo karijeru nastavila dvije godine nakon izlaska iz benda.

Objavila je četiri solo albuma: Đurđica, Za tebe ću…, Ti si to moje neštoDa odmorim dušu. 1992. trebala je izdati peti album, no smrt ju je preduhitrila.

Posthumno je objavljen album Nedovršena priča 1993. koji je obuhvatio njene najpoznatije pjesme iz vremena s Novim fosilima i solističke karijere, a 2009. izlazi dupli album Zlatna kolekcija s njenih 46 najboljih pjesama iz razdoblja Novih fosila i samostalne karijere.

Prije svega, djela govore najviše o njoj. Bila je umjetnica kakvu ćemo rijetko ponovno sresti. Imala je posebnu boju glasa i upravo zbog toga pjesme su bile sjajne. Tekstovi pjesama su je inspirirali i osjetila je te pjesme, a upravo zato bile su tako dobre. Bila je zrela interpretatorica.

Vladimir Kočiš Zec o Đurđici

15. listopada 1992. u KD Vatroslav Lisinski održan je koncert humanitarnog karaktera nazvan In memoriam Đurđici na kojem su se okupile brojne zvijezde hrvatske glazbene scene i odale hommage prerano preminuloj kolegici.

Đurđica Barlović bila je jedna od naših najkarizmatičnijih pjevačica koja je svojim interpretacijama i raskošnim, senzibilnim vokalom obilježila neponovljivu glazbu Novih fosila.

Izvori:

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *