Anamarija Jurišić: Biti klaundoktorica nije posao, već poziv

Anamarija Jurišić: Biti klaundoktorica nije posao, već poziv

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori je udruga koja, uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha, pomaže ljudima u teškim i kriznim situacijama vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Udruga u Hrvatskoj djeluje već punih deset godina i to u sedam gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Zadar, Vinkovci i Vukovar) svojim redovnim posjetama bolnicama i domovima za starije. Svojim posebnim programima posjećuju i druge gradove u Hrvatskoj, te ustanove za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

Kao ravnopravna članica međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International sudjeluju u nizu zajedničkih edukacija, događanja i projekata, a misija je donijeti osmijeh tamo gdje je najpotrebnije.

U Hrvatskoj trenutačno djeluje 24 educirana klaunadoktora

Svi članovi tima klaunovadoktora su fakultetski obrazovani, ali tu ne staje njihova edukacija.

Važno nam je da kao umjetnici rastemo i donosimo samo najbolje našim korisnicima.

Anamarija Jurišić (Dr. Pandolina Von Princes)

Zato redovno odlaze na edukaciju u Internacionalnu školu Humora u Beču gdje provode edukacije za klaunove. U suradnji s domaćim i stranim umjetnicima, edukacije provode i u Hrvatskoj, a zajedno s medicinskim djelatnicima prolaze i bolničke procedure te edukaciju iz psihologije, psihijatrije, sociologije i drugih polja važnih za rad.  

Za Anamariju biti klaundoktorica nije posao, već poziv

Anamarija Jurišić, odnosno Dr. Pandolina Von Princes klaunesa je već četiri godine. Pande su joj omiljene životinje, a njihova pozitiva, zaigranost i šeprtljavost inspiracija su za njezin klaunski karakter i rad.

Dr. Pandolina – FOTO: Dražen Bota

Mogu reći da imam najbolji opis radnog mjesta, jer kada doneseš osmijeh na nečije lice i uljepšaš nekome dan ispunio si i svoj dan.

Vjerujem da je sreća jedna od najjačih ljudskih emocija i da zaista smijehom i pozitivnom energijom možemo lakše prebroditi životne prepreke. Olakšati djetetu, roditelju i medicinskom osoblju njihov dan proveden u bolnici donosi iznimnu radost i u moje srce. Kada vidim osmijeh na licima starijih ljudi u domu i kada slušam njihove priče iz mladosti jednostavno popandim od sreće.

Za Anamariju biti klaundoktorica nije posao, već poziv. Ima trenutaka kada nakon posjeta bolnici, bez obzira što je zajedno sa svojim kolegama donijela osmijeh na lica mnogih, skine svoj kostim i sjedne, uzme nekoliko trenutaka da zahvali za svaki dan koji je dobila da živi i da bude zdrava i što su njezini najmiliji dobro.

Ritam života kojim danas živimo nekada nam ostavlja jako malo vremena da se zaustavimo i sagledamo da je zapravo sve u redu; kada je najteže i najgore i dalje je dobro, ako se možemo ustati i boriti.

Tek kada čovjek upozna bolest, shvati koliko je zapravo sve dobro.

Anamarija Jurišić (Dr. Pandolina Von Princes)
Dr. Pandolina i Sestra fina Bublina

Smijeh nema granica – radost šire putem društvenih mreža

Zbog epidemije koronavirusa u ovom periodu ne mogu posjećivati djecu u bolnicama niti starije osobe u domovima. Sa sigurne udaljenosti nastavljaju misiju i donose osjećaj radosti i smijeha djeci koja se sada nalaze u otežanim okolnostima, a njihovim roditeljima donose trenutak predaha i olakšanja.

Pratiti ih možete na Facebooku, Instagramu i YouTubeu. Redovito objavljuju kratke videe s klaunskim skečevima, a svaki utorak, četvrtak i subotu od 15:30 do 15:50 putem Facebook Live-a svi se mogu družiti s klaunovimadokorima jer je njihov moto: s klaunom nisi sam!


Klaunovidoktori traže najbolje načine kako da svakodnevni život učine zanimljivijim.

Kod nas se naravno uvijek nešto zakomplicira ili okrene naglavačke i te malene trenutke naše šeprtljavosti i zapetljancije želimo podijeliti s vama.

Anamarija Jurišić (Dr. Pandolina Von Princes)

Trenutačno rade na tome da putem suradnika u bolnicama omoguće izravno online druženje klaunovadoktora s djecom u bolnicama.

Sretni smo što je naš rad prepoznat i da ima pozitivan utjecaj na sve naše vjerne pratitelje.

Primili smo puno pozitivnih reakcija i ovim putem iskreno zahvaljujem u ime svih CRVENIH NOSOVA našim donatorima, zbog čijih donacija smo u prilici pružiti #noslonac djeci i njihovim roditeljima u ovom razdoblju kada je to najpotrebnije.

Humor i smijeh čine nas jačim i otpornijim, a vraćanje osjećaja sreće i optimizma u teškim situacijama naša je misija.

Anamarija Jurišić (Dr. Pandolina Von Princes)

Svaka donacija pruža #noslonac u najtežim trenucima. Donirati možete na https://www.crveninosovi.hr/

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori