Angelo Virag: Dobrog fotografa i snimatelja ne čini skupa oprema, nego njegov talent da ispriča priču i prenese emociju

Angelo Virag: Dobrog fotografa i snimatelja ne čini skupa oprema, nego njegov talent da ispriča priču i prenese emociju

Nismo sigurni postoji li vremenski stroj, ali fotoaparat i videokamera su mu dovoljno blizu. Zabilježiti trenutke koji se više nikada neće ponoviti, moći se vratiti u te trenutke i prisjetiti se svih emocija gotovo da su supermoći fotografije i videa. U vrijeme kada su kamere dostupne gotovo svima, zanimalo nas je što je danas uopće dobra fotografija i dobar video? Što odlikuje dobrog fotografa i snimatelja i na što bi trebali paziti svi oni koji se jednog dana žele baviti fotografijom i videom? Odgovore nam je dao mladi zadarski fotograf i snimatelj sa zagrebačkom adresom, Angelo Virag.

Zadarski fotograf i snimatelj za zagrebačkom adresom, spomenuli smo u uvodu, ali svakako na samom početku trebamo dodati – i koji je prošao više od 20 zemalja svijeta. Idemo po redu. Angelo, kada si prvi put dobio fotoaparat u ruke, a kada si se intenzivno počeo baviti fotografijom i snimanjem?

Moji prvi koraci su zapravo započeli na području snimanja i to prvenstveno zahvaljujući kvalitetnim profesoricama i medijskoj radionici koja je djelovala u osnovnoj školi. Prvo sam se malo okušao u glumi, no kako mi to nije dobro išlo prešao sam u onaj dio iza kamere. I zaljubio se u to. Od tad su mi snimanje, montaža i fotografija prešli u strast koja evo gori već 14 godina.

Tijekom srednje škole bio sam aktivni član Udruge mladih u Zadru s kojom stekao puno iskustvo i znanja u snimanju, montaži i organizaciji projekata. Neki od važnijih projekata koje smo tad realizirali su bili Foto dani mladih i Lumiere Film festival, festival kratkometražnih filmova kojeg smo organizirali za svega 150 kuna.

Angelo Virag – Predavanje na Foto danima mladih – 2013. Zadar

Moja profesionalna karijera je započela nakon srednje škole kad sam s devetnaest godina otišao raditi preko “bare” na veliki kruzer gdje sam radio kao fotograf sve do kraja 2015. godine. Taj životni potez mi je donio ogromno životno iskustvo koje mi i dan danas koristi u Hrvatskoj. 

U Udruzi za mlade u Zadru održavao si i radionice o fotografiji za mlade, a upravo je to bio trenutak kada si shvatio čime se točno želiš baviti u životu. Što ti se posebno svidjelo u radu s mladima? Što im fotografija nudi, a da im to ne može ponuditi niti jedan drugi medij?

Točno. Radionice o fotografiji koje sam imao priliku raditi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su bile pun pogodak kako za mlade grada Zadra, pa tako i za mene jer sam tad otkrio što točno želim ostvariti i raditi na svom životnom putu.

Klub za mlade KLOOZ, Zadar. 2013.

Radionica je svakako bila izazov, jer predavati i učiti mlade ljude do 30 godina o povijesti fotografije, fotografskoj opremi i tehnikama fotografiranja svakako nije bilo lako jer sam tad imao 20 godina i tamo je bilo dosta sudionika starijih od mene. No, čim smo odradili prvih par predavanja i prešli na praktični dio nastave cijela energija radionice se poklopila te smo uživali skupa učeći i zapravo raditi na onome što volimo. Slobodan sam reći da mi je rad s mladima zanimljiv i izazovan jer je potrebno konstantno održavati razinu energije i zainteresiranosti sudionika. Uživao sam u radu s mladima podučavajući ih temeljima fotografije i radeći s njima fotografije koje su nam zauvijek ostale kao uspomene.

Fotografija nudi upravo to, stvara uspomene na trenutak, ona ulazi u koncept prolaznosti života i na trenutak ga zaustavlja te na taj način zauvijek imamo komadić tog trenutka kojeg smo “posudili”. 

Spomenuli smo i kako si obišao više od 20 zemalja svijeta, a tek ti je 26 godina. Kako se to dogodilo? Možeš li s nama podijeliti najljepše uspomene s tih putovanja? Koliko si tijekom putovanja naučio o sebi?

Nakon srednje škole želja mi je bila upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, kako se to nije dogodilo zbog različitog spleta okolnosti ostao sam na tome: A što sad? Preko nekih kontakata sam došao do informacija da se mogu prijaviti da radim na kruzeru kao fotograf. Meni je to bilo iznimno zanimljivo, putuješ besplatno, vidiš svijet, upoznaješ druge kulture i u konačnici te plaćaju za sve to. Počeo sam taj put tako da sam prošao neka testiranja i nakon dva obavljena intervjua dobio sam posao na kruzeru.

Tad mi se to sve činilo nerealno sve dok nisam nogom kročio na tu ogromnu čeličnu zvijer od 330 metara dužine i 61 m visine. Jedne od najljepših uspomena s tih putovanja su svakako noći provedene na najgornjem katu kruzera, takozvanom helipadu, i zurenje u prekrasno noćno nebo koje je ispunjeno zvijezdama. No, tu je bilo i drugih uspomena poput zip linea u srcu šume u Meksiku, kušanje raznih delicija, plivanja u kristalno čistom moru Kajmanskih otoka, fotografiranje prolaska ogromnog kruzera kroz uski Panamski kanal koji je star 107 godina i naravno upoznavanje drugih kultura, kolega i prijateljstva koja i dan danas traju.

Angelo u Panami, 2015.

Smatram da svaka osoba mora putovati da bi u potpunosti upoznala sebe kroz izlazak van zone komfora. Sama odluka odlaska na ovakav životni put u meni je budila veliki strah jer nisam znao ništa, tek sam izašao iz srednje škole, i imao sam veliki san kojeg danas, zahvaljujući tom ogromnom iskustvu i svojim roditeljima koji su me nesebično podržavali, uspješno gradim. 

Svakako preporučujem svim mladima da izađu iz vlastite komfor zone, ili komfor zone koja im je okolina nametnula i otisnu se na to more zvano život i siguran sam da neće požaliti ni trenutka.

Tko su ti bili fotografski ili filmski uzori dok si odrastao? Neke od njih si i upoznao, a i dali su ti odlične savjete – o kome se točno radi i zbog čega si im zahvalan?

Što se tiče filmskih uzora svakako ću spomenuti Alfreda Hitchcocka i njegovu legendarnu rečenicu kad je davne ’64 posjetio Zadar i rekao da upravo moj rodni grad ima najljepše zalaske sunce na svijetu, čak i ljepši nego oni u Key Westu na Floridi.  Upravo me ta njegova rečenica i njegov jedinstven pristup kreiranja filmskih remek djela inspirirala da se krenem baviti fotografijom i snimanjem.

Od fotografskih uzora moram izdvojiti braću Brkan kao bitne fotografe koji su me s njihovim dokumentarnim fotografijama kulture i života grada Zadra posebno zainteresirali za analognu fotografiju koji i dan danas s velikim guštom koristim. Iako je digitalno bez premca kvalitetnije, jednostavnije i lakše upravo je analogna fotografija ona koja ima dušu. Jednom prilikom davnih 70-ih godina gospodin Ante Brkan je napravio fotografiju iz grada na kojoj se vidi moja prabaka kako prodaje mlijeko. Na toj fotografiji sam mu neizmjerno zahvalan jer zbog njega imam uspomenu na prabaku koja je umrla kad sam ja imao tek tri godine. U samim počecima mog puta želio bih zahvaliti vrhunskom fotografu Borisu Kačanu koji mi je s nesebičnim savjetima, posuđivanjem opreme i foto izletima pokazao tehnike fotografiranja i uveo me u taj svijet u kojem i dan danas živim. Uz njega volio bih spomenuti i svima poznatog Šimu Strikomana i njegov milenijski svijet. Čovjek koji iza sebe do danas ima 750 milenijskih fotografija. Njega poznajem dugi niz godina i to je nesebična osoba koja mi je dokazala da je sve moguće realizirati ako imaš podršku obitelji i prijatelja.

Što je za tebe dobra fotografija, a tko je za tebe dobar fotograf i snimatelj? Koje su njegove odlike?

Mišljenja sam da bi svatko tko želi iole biti kvalitetni fotograf trebao potruditi da kroz njegov radi pobudi interes i emocije kod gledatelja za njegove radove. Dobrog fotografa i snimatelja ne čini skupa oprema, nego njegov talent da ispriča priču i prenese emociju. Isto tako, dobar fotograf i snimatelj želi pomoći kolegama ili početnicima, on nesebično dijeli svoje znanje i želi da se u konačnici svatko ostvari na svoj način. 

Osim fotografijom, baviš se i video snimanjem, ali i digitalnim marketingom. Možeš li objasniti našim čitateljima kolika je moć digitalnog marketinga i društvenih mreža – posebice u tvom poslu?

Moć digitalnog marketinga se zadnjih par godina, posebice od pojave koronavirusa, toliko povećala da se ogromni postotak malih i srednjih poduzetnika počeo okretati digitalnom marketingu kao alatu koji će njihov poduzetnički podhvat dovesti na veću razinu, pomoći im da ih što više kupaca primijeti i da povećaju svoj doseg i količinu prodanih proizvoda i usluga. 

Moć digitalnog marketinga možemo vidjeti u svim našim sferama života, više ne trebamo listati kataloge s nekim akcijama velikih trgovina, već se oglasi za te promocije pojavljuju nama na mobitelima dok listamo društvene mreže.

Digitalni marketing mi je uvelike pomogao da krenem s izgradnjom brenda i da me drugi klijenti lakše prepoznaju. Smatram da je digitalni marketing koristan i zahvalan alat kojeg možemo koristiti kako bi naše proizvode ili usluge na brži, kvalitetniji i efikasniji način približili našim klijentima. Svima koji se boje krenuti u svijet digitalnog marketinga želio bih poručiti da počnu s osnovama koje mogu lako naučiti na YouTubeu ili drugim online platformama koje nude osnovne tečajeve marketinga i na taj način zapravo započeti svoje putovanje u digitalni svijet.

Ove si godine bio službeni fotograf za Yacht week, sedmodnevni nautičarski doživljaj koji se održava u različitim zemljama i regijama poput Europe, Kariba i Francuske Polinezije pa tako i na našoj prekrasnom Jadranu,a organizator je Day 8 Experiences iz Londona. Iako fotografiranje tuluma, dok si okružen beskrajnim ljepotama Jadrana, mladim partijanerima i glasnom muzikom zvuči kao posao iz snova, možeš li nam iz prve ruke objasniti kako to zapravo izgleda? Koliko ti ovo iskustvo znači na tvom putu?

Yacht Week je stvarno kvalitetno organiziran svjetski event kojeg je Jadranska obala ugostila ovo ljeto. Kao fotograf sam imao priliku fotkati preko dvije tisuće ljudi na prekrasnim mjestima kao što su Vis, Hvar i otok Brač. Kako to zapravo izgleda iz prve ruke mogu opisati samo jednom riječju, a to je: fantastično! Toliko pozitive, kvalitetne glazbe i vrhunske hrane nisam dugo imao vremena vidjeti i mislim da nam je svima to nedostajalo još od početka pandemije.

Cijeli event je organiziran kvalitetno zahvaljujući i jakoj Hrvatskoj organizacijskoj strani koja je riješila sve možebitne probleme prije nego što su se oni i dogodili. Smatram da su gosti koji su došli zabaviti se, istražiti, a neki i po prvi put vidjeti ljepote Hrvatske obale i Jadranskih otoka ostali zapravo zatečeni prirodnim ljepotama, ukusnom hranom i gostoprimstvom.

Mnoštvo njih je definitivno odlučilo da će opet doći u Hrvatsku iz daleke Amerike, Brazila i Meksika. Ovako iskustvo velikog eventa poput Yacht Weeka svakako donosi puno kvalitetnih fotografija, novih kontakata sa svih strana svijeta i donosi iskustvo rada za velike klijente koji imaju već uveden kvalitetni način rada.

Kada se bavite freelancerskim poslom, nikad ne znate kada će vam jedan veliki event poput ovoga otvoriti i druga vrata za daljnje suradnje i neke nove projekte što je izvrsna podloga za daljnji napredak u profesionalnom smjeru. 

Što bi trebao imati na umu netko tko se želi baviti fotografijom i videom? 

Prvenstveno, za sve one koji žele krenuti na taj put htio bi naglasiti jednu važnu stavku – a to je da nije sve u opremi. Naravno, kasnije kad se već razvijete u određenim smjerovima, bolji i kvalitetniji objektivi ili kvalitetno svjetlo neće biti naodmet, no za sami početak, vjerujte mi, dovoljan je samo i jedan od novijih mobilnih uređaja.

Drugi, po meni najvažniji savjet – networking! Pitajte druge fotografe ili snimatelje za savjete, učite od onih koji znaju više od vas, organizirajte neka druženja na kojima ćete otići fotografirati ili snimati.  Ne mogu vam opisati koliko znači znati druge ljude u fotografiji i snimanju koji imaju puno više iskustva i znanja iz tog područja. Svaki savjet upijajte kao spužva, riskirati s novim kreativnim načinima fotografiranja ili snimanja. Otvorite profile na društvenim mrežama, objavljujte svoje radove i vjerujte mi – rezultati neće izostati. Za sve u životu treba vremena pa tako i da vas drugi prepoznaju, da otkriju vaš stil i da prate vaš rad.

Nemojte se bojati staviti početne radove jer će te jedino na taj način znati koliko ste napredovali u tome, koliko ste naučili i usavršili snimanje ili fotografiranje.

Zapamtite da će uvijek biti boljih radova od vaših, uvijek će biti zanimljivih kadrova i priča, ali u tome je i bit.  Ima nešto u ganjanju te savršenosti koja zapravo ne postoji, ali svi se trudimo i težimo prema njoj. Fotografija i snimanje je proces, koji traje i zahtjeva puno truda i ulaganja vašeg vremena, no zapamtite: kako vrijeme bude prolazilo tako ćete i vi snimati na boljim mjestima, većim eventima i to će vam svakako donijeti ogromnu životnu radost.

I za kraj, još jedna bitna stavka; A to je: Zabavite se! Fotografija i video put su otkrivanja vlastitog stila, otvaranje vlastite kreativnosti prema drugima i davanje dijela sebe kroz vlastiti rad.

Natuknuo si nam, prije nego što smo sjeli, da spremaš jedinstven projekt na ovim područjima, koji je kombinacija van llifea i snimanja. Možeš li nam otkriti o čemu se radi i kako planiraš realizirati ovaj projekt?

Sa zadovoljstvom. Ne želim puno otkrivati jer sam još uvijek u procesu pisanja kompletne projektne dokumentacije, no mogu reći da se radi o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, ako ne i u regiji. Još od 2013. godine kad sam radio na brodu i bio u svom krevetu počeo sam pisati želje i ideje u jednu bilježnicu i mislim da je došlo vrijeme da jednu od tih ideja koja me godinama “proganja” provedem u djelo, u projekt od kojeg će zajednica imati velike koristi. Životni cilj mi je ostaviti trag na ovom svijetu i smatram da je ovaj projekt upravo to.

O čemu se zapravo radi? Cilj mi je spojiti dvije naizgled nespojive stvari: 4 kotača i edukacija po Hrvatskoj. Radi se projektu koji će spajati takozvani život u kombiju i edukaciju za sve mlade željne zanimljivog i konkretnog edukacijskog sadržaja. Glavni je cilj svega toga napraviti platformu za sve mlade do trideset godina na kojoj će učiti u teoriji i praktičnom dijelu o video snimanju i montaži.

Nekoliko brzopoteznih:

Film koji bi svatko trebao pogledati: Mr. Nobody.

Moja poruka za mlade je: Idite samo za onim ono što vas drži budnima i noću. 

Posljednji savjet koji mi je netko dao i kojeg sam poslušao: Računaj da nemaš ništa za izgubiti, možeš samo dobiti.

Dvije riječi za kraj: Živite život.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori