fbpx

Animafest: Nagrada za najbolju školu animacije ide Poljskoj školi filma

Animafest: Nagrada za najbolju školu animacije ide Poljskoj školi filma

Svjetski festival animiranoga filma Animafest Zagreb pokrenut je još 1972., a organizira se svake godine u lipnju na različitim zagrebačkim lokacijama sa zadaćom promocije umjetnosti animacije diljem svijeta.
Ovogodišnja nagrada za najbolju školu animacije Animafesta dodijeljena je Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu.

U komisiji Natjecanja studentskoga filma bili su Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović, koji su zaključili da je ova Poljska škola odskakala od drugih svojom kvalitetom, kao i korištenjem različitih medija i tehnika te odabirom tema. Tri odabrana poljska filma su na komisiju ostavila snažan dojam, a zanimljivo je da su i drugi poljski filmovi koji nisu ušli u užu konkurenciju festivala, imali slična obilježja.

Marbles i Natalia Spychala (Izvor: Tricky Women/Tricky Realities Anamation Fest Facebook)

Filmska škola u Łódźu sklona eksperimentima

Filmska škola u Łódźu svojim programom i radom ohrabruje eksperiment i slobodu izražaja, dok u isto vrijeme zadržava kvalitetu izrade i vještinu animacije, naveli su u obrazloženju svoju odluku članovi komisije. Ova je škola jedna od najstarijih u svijetu i datira u 1948. godinu, a godišnje producira 300 studentskih filmova.

Na Animafest se ove godine prijavilo čak 900 studentskih filmova iz cijelog svijeta, a u samo natjecanje ušlo je njih 40, među kojima su svoje mjesto izborila tri poljska filma: Marbles (Natalia Spychala), Portrait of a Woman (Natalia Durszewicz) i The Little Soul (Barbara Rupik).

Film Natalije Spychale donosi u svom uratku niz inovativnih rješenja u stvaranju novih slika u sklopu kojih autorica koristi razne materijale i svoje vješte filmske ruke. Natalija propituje tehnike usporavanja pokreta u projektima u kojima vješto kombinira glazbu, literaturu, kazalište i tehničke novotarije.

O filmu Portrait of a Woman, Natalije Durszewicz (Izvor: Youtube)

Portrait of a Woman (Portret žene) film je jedne druge Natalije, Durszewich koja u svom filmu oslikava portret žene čiji lik gradi na književnosti, ali likovima stvarnih žena s kojima je bliska, poput svoje majke i bake.

U samom likovnom izrazu stvara pod utjecajem ekspresionističkih autora. Na filmu, od svega nekoliko minuta, Natalija je radila 10 mjeseci, a što pokazuje koliko napora i angažmana traži izrada jednog filma, u kojem ona potpisuje sve elemente izuzev glazbe. U svom radu Natalija se koristi suvremenim i tradicionalnim tehnikama.

Trailer iz filma The Little Soul, Barbare Rupik (Izvor: Youtube)

Film The Little Soul Barbare Rupik donosi intrigantnu priču u tijeku koje pratimo truljenje tijela na obali rijeke, a tijelo u tom stravičnom procesu napušta majušna figura odnosno duša koja kreće na put prema zemlji u kojoj stanuju oni koji su umrli.

[#AnimafestInsights x GUESTS]​We miss our traditional June hangouts, so we asked our dear festival guests to send us…

Objavljuje Animafest ZagrebSrijeda, 10. lipnja 2020.
Za uspomenu sudionicima Animafesta (Izvor: Animafest Facebook)

Ove godine u svijetu poljskog animiranog filma iza najboljih uradaka stoje ženska lica koja su dala svoj doprinos promociji Poljske škole umjetničke animacije. Ostaje nam za pričekati poseban program Animafesta na kojem će biti predstavljena ova Poljska škola filma s retrospektivom najboljih studentskih radova.

  • Izvor informacija:
  • Animafest Zagreb, Animafest Zagreb, Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Lodžu nagrada za najbolju školu animacije Animafesta 2020.,
  • Łódź Film School, ‘Marbles’ with the Special Mention at Tricky Women, Natalia Spychala,
  • Polish shorts, ‘The little soul’ Barbara Rupik,
  • Polish shorts, ‘Portrait of a Woman’ Natalia Durszewicz.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *