Animirani film ‘Biciklisti’ izabran za Vimeo premijeru

Animirani film ‘Biciklisti’ izabran za Vimeo premijeru

Vimeo je platforma za dijeljenje videozapisa koja je pokrenuta 2004. godine, a danas okuplja preko 80 milijuna stvaratelja. Razlika u odnosu na Youtube je velikim dijelom bazirana na opredijeljenosti Vimea na umjetničko stvaralaštvo. Godišnje se na Vimeu izdvoji na ovaj način tek oko tisuću uradaka, od njih desetak milijuna na platformi, što je ogromno priznanje ovom filmu i njegovoj ekipi.

Nagrađivani film nagrađivanog autora

Nagrađivani hrvatski animirani film Biciklisti redatelja i scenarista Veljka Popovića odabran je od strane Vimeo tima za svoju Vimeo Staff Pick premijeru.

Popović je akademski slikar koji se profesionalno bavi računalnom grafikom, a predaje i animaciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Ujedno je autor više nagrađivanih filmova (npr. višestruko nagrađivanog animiranog filma Dove sei, amor mio). Njegov animirani film Biciklisti prati dvojicu biciklista koji se bore ne samo za sportski trofej već i za naklonost jedne dame. U pozadini je mali mediteranski grad koji se priprema za dolazak prekooceanskoj broda i njegova kapetana.

Film je nastao u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a animaciju potpisuje trojka: Goran Stojnić, Lucija Bužančić i Mario Vrandečić. Film je prikazan na brojnim festivalima i do sada je dobio više nagrada i priznanja poput posebnog priznanja žirija Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju 2018., te nagrade za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranoga filma Animafest Zagreb 2018.

Veljko Popović (Izvor: Veljko Popović Facebook)

Hedonističko-mediteranski ugođaj u stilu Vaska Lipovca

Hedonističko-mediteranski ugođaj nadahnut je radovima poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. Animatori su vješto ‘skinuli’ njegov prepoznatljiv stil. Kako je film dobrim djelom inspiriran Lipovčevim djelom stječe se dojam da film poput samog umjetnika, počiva na ideji da je umjetnost mjesto bijega od svakodnevne rutine života.

Tako u filmu, kao i Lipovčevoj umjetnosti, ističu se likovi nagih žena sa raskošnim oblinama donekle slični u svojim proporcijama onima u kolumbijskog umjetnika Fernanda Botere, a s kojim je, čini se, ovaj umjetnik dijelio svoju umjetničku, a i životnu filozofiju. Film obiluje Lipovčevim prepoznatljivim intenzivnim bojama poput plave koja, varira u svojim nijansama od svijetle do karakteristične tzv. ‘Lipovčeve plave’.

Iz filma Biciklisti (Izvor: Veljko Popović Facebook)

Film kao kompenzacija

Lipovac je važan splitski umjetnik kojem je ovaj film neka vrst kompenzacije za nedostatak priznanja od strane grada Splita u kojem je živio od kraja šezdesetih godina 20. st. Iako je Lipovac volio igru, on je bio ozbiljan igrač, kako je i sam rekao, a grad se pak neozbiljno igra sa njegovim skulpturama, što je tužno, i u potpunom neskladu sa Lipovčevom filozofijom koja nikoga nije htjela rastužili. Ovaj film omogućava nam da uronimo u Lipovčev vedar i hedonistički svijet igre, i zaboravimo na tužne i ružne stvari oko nas.

Vasko Lipovac – Retrospektiva U Galeriji Klovićevi dvori od 14…

Vasko Lipovac – RetrospektivaU Galeriji Klovićevi dvori od 14.9.2017. do 7.1.2018.

Objavljuje Vasko Lipovac u Četvrtak, 21. rujna 2017.
Retrospektiva V. Lipovca u Galeriji Kolovićevi dvori (Izvor: Vasko Lipovac Facebook)
  • Literatura:
  • Animafest Zagreb, Autori: Veljko Popović,
  • I. B/Hina, Film ‘Biciklisti’ Veljka Popovića odabran za Vimeo Staff Pick, tportal.hr, 2020.,
  • Mirjana Dabović Pejović, Vasko Lipovac, Očaravajuća nedjeljivost radoznalosti, katalog izložbe, Cetinje, 2016.
  • Dragan Markovina, Zašto Split nikada nije postavio planirane skulpture svog najprihvaćenijeg umjetnika?, Telegram, 2020.,
  • Eda Vujević, Biciklisti, stražnjice i kapetani, motivi Vaska Lipovca za kojima pedalira i Veljko Popović, Slobodna Dalmacija, 2019.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori