Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO  pod nazivom Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO.

Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe.

Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla – zbor od šesnaest umjetnika.

Krunoslav Šokac

Velika se pozornost  dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog,  mogu promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju

Primjerice, popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli.

LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu – iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje.

Krunoslav Šokac

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

CD Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke u izdanju Ansambla LADO i Mast Produkcije može se pronaći na prodajnim mjestima u

  • Zagrebu (Aquarius CD Shop, Varšavska 13; Croatia Records, Gundulićeva 3; Dancing Bear, Gundulićeva 7),
  • Rijeci (Dallas Music Shop, Splitska 2a) i
  • Splitu (Dancing Bear, Dioklecijanova 6)

Također, CD se može naručiti i slanjem e-maila na info@mastprodukcija.hr, a album se može slušati i putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotyfija, iTunesa, Shazama, Google Playa i drugih – ansambllado.hearnow.com

Album je na sam blagdan Uskrsa LADO najavio singlom Veseli se, o Marijo. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori