Ansambl LADO snimio spot posvećen Zagrebu: Stanovnici su zaslužni za snažnu vjeru i nadu u bolje sutra

Ansambl LADO snimio spot posvećen Zagrebu: Stanovnici su zaslužni za snažnu vjeru i nadu u bolje sutra

Na godišnjicu snažnog potresa koji je 22. ožujka prošle godine pogodio Zagreb, Ansambl LADO snimio je spot za korizmeni napjev Marijin plač posvećen Zagrebu i svim Zagrepčanima, posebice onima koji neumorno rade na obnovi glavnoga grada.

Za snimanje spota odabrana je zagrebačka katedrala – mjesto koje mnogim Zagrepčanima pruža duhovno utočište, a u kojoj je LADO održao brojne sakralne koncerte

Želja je pokazati stanovnicima kako, unatoč svim izazovima pred kojima se našao, Zagreb i dalje stoji uspravan i ponosan kao i stoljećima do sada, a upravo su njegovi stanovnici zaslužni za snažnu vjeru i nadu u bolje sutra. Istu poruku ovim spotom LADO želi poslati i stanovnicima Banovine i svim hrabrim ljudima koji im nesebično pomažu.

Godišnjica razornog potresa i teško stradala i oštećena katedrala koja je ostala bez vrhova obaju svojih tornjeva, potaknuli su nas da se prisjetimo mnogih naših koncerata održanih u tom predivnom zdanju. Tisućljetna pripadnost kršćanstvu iznjedrila je mnoštvo pučkih i sakralnih napjeva koje hrvatski narod stoljećima stvara i njeguje, a LADO kontinuirano prikuplja, interpretira i izvodi na vrhunskoj umjetničkoj razini.

Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO

Korizmene koncerte LADO održava od 1993. godine

Prvi korizmeni koncert u zagrebačkoj katedrali izveo je u okviru svečanosti Pasionske baštine 14. ožujka 2008. kada su praizvedeni napjevi iz Dalmacije i Slavonije te oratorij Na gori Kalvariovi.

Ta dva prepoznatljiva simbola hrvatske kulturne i kršćanske tradicije i baštine nerazdvojivo su povezana. Nadamo se da će glasovi Ladovih umjetnika ponovno odjekivati katedralom nakon njezine obnove i obuzdavanja epidemije. Prošla nam je godina pokazala koliko su duhovnost i kultura važne u našim životima, a slikovito ih opisuje posljednjih mjeseci aktualan, doduše sročen na engleskom jeziku, slogan No culture, no future.

Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO

Korizmeni napjev Marijin plač može se poslušati i na Ladovu nosaču zvuka Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe.

Za video i montažu spota zaslužan je Marko Dimić. Ton majstor je Matija Auker.

Valja spomenuti kako zbog epidemioloških okolnosti LADO ni ove godine neće održati željno iščekivane korizmene koncerte koje je uvježbavao proteklih tjedana i kojima se zajedno sa svojom publikom želio približiti blagdanu Uskrsa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori