Ansambl LADO u Sjevernoj Makedoniji nastupao s ansamblom TANEC

Ansambl LADO u Sjevernoj Makedoniji nastupao s ansamblom TANEC

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s gostovanja u Sjevernoj Makedoniji gdje je s makedonskim folklornim ansamblom TANEC održao koncerte u Bitoli i Ohridu.

Prvi koncert su ansambli LADO i TANEC održali 26. srpnja u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee pored grada Bitole pred gotovo 2000 ljudi čime je svečano otvorena 51. sezona državnog festivala Ilindanski dani.

Kao i u Poljskoj gdje je nastupao mjesec dana ranije, izveo je Stare splitske plesove, Baranjsko momačko kolo, Kolo poskočicu Linđo i Valpovačko kolo.

Cjelovečernji koncert naziva TANEC i LADO pod zvijezdama održan je 28. srpnja u off-programu Ohridskog ljeta

Koncert je održan na velikoj sceni Antičkog kazališta pred 1500 posjetitelja. Prihod od prodaje ulaznica ovog humanitarnog koncerta usmjeren je jedinicama intenzivne njege COVID bolnica u Sjevernoj Makedoniji.

Koncerti su se održali u organizaciji 51. Republičkog festivala narodnih pjesama i igara Ilindanski dani Bitola i 61. festivala Ohridsko ljeto u partnerstvu s Ansamblom narodnih plesova i pjesama Sjeverne Makedonije TANEC te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ovi koncerti samo su nastavak dugogodišnje suradnje naših dvaju ansambala. Planiramo i uzvratne koncerte u Hrvatskoj polovicom sljedeće godine kada će ljubitelji tradicijske umjetnosti moći uživati i u makedonskoj baštini.

Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO

Martin Vučić, ravnatelj ansambla TANEC izrazio je zadovoljstvo da su dva nacionalna ansambla napokon održala zajedničke koncerte u Sjevernoj Makedoniji koji su od strane domaće publike bili dugo očekivani i dočekani stajaćim ovacijama. Nada se ponovnoj suradnji već iduće godine u Hrvatskoj, osobito pred brojnom makedonskom zajednicom.

LADO je posljednji put nastupao u Sjevernoj Makedoniji 2002. godine, a zadnji susret s ansamblom TANEC zbio se u srpnju 2018. godine u Bosni i Hercegovini kada su nastupali zajedno s ansamblom KOLO iz Srbije u sklopu VII. međunarodne večeri folklora Vionica 2018.

Termini održanih koncerata:

  • 26.7.2021. – Bitola – amfiteatar Heraklea
  • 28.7.2021. – Ohrid – Antički teatar

31. srpnja Ansambl LADO očekuje posljednji nastup ovoga mjeseca na Sunčanoj strani Prisavlja koji će se moći izravno pratiti od 21 sat na Trećem programu Hrvatske televizije. Emisija U društvu s Ladom u kojoj će gostovati ravnateljica Ileana Jurin Bakotić i umjetnički voditelj Krunoslav Šokac počinje u 20 sati.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori