Antonia Ressler: Uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeh neće izostati

Antonia Ressler: Uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeh neće izostati

Inovativnost i znanstvena rješenja ono su što svijet treba više nego ikada do sad. Jedan od programa koji to podupire je i Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti. Program se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom, a potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti. Jedna od njih je i Antonia Ressler s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Antonia je jedna od četiri stipendistice ovogodišnjeg programa, zajedno uz Lidiju Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Anamariju Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) i Natašu Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

Stipendija Nacionalnog programa L’Oreal-UNESCO – Za žene u znanosti predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad. Iznimna je čast biti izabrana od strane Izbornog povjerenstva programa, koje čine renomirani svjetski stručnjaci. Ova stipendija je poticaj za nastavak i ustrajnost u istraživačkom radu kako za mene tako zasigurno i za ostale znanstvenice u Hrvatskoj

Antonia Ressler

Antonia je, nakon završetka gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici, upisala Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, studij Kemija i inženjerstvo materijala, na Sveučilištu u Zagrebu.

Na moju sreću, voditeljica laboratorijskih vježbi iz kolegija Fizikalna kemija bila je docentica Anamarija Rogina, koja me usmjerila u područje znanosti i zarazila znatiželjom i ljubavi prema istraživanju.

Antonia Ressler

Na sve poteškoće gledala je kao na dio posla

Nakon diplomiranja zaposlila se na istom fakultetu na Zavodu za fizikalnu kemiju te upisala doktorski studij pod mentorstvom prof.dr.sc. Hrvoja Ivankovića u sklopu projekta pod naslovom Razvoj biokompatibilnih materijala na temelju hidroksiapatita za primjene u inženjerstvu koštanog tkiva financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

Antonia naglašava kako na je na sve poteškoće u dosadašnjem radu gledala kao na dio posla.

Kada dođem do određenog znanstvenog problema, za koji je ponekad potrebno par mjeseci da se savlada, zadržavam entuzijazam i vjerujem da će ishod biti pozitivan.

Antonia Ressler

Postotak žena u znanosti u Hrvatskoj je 50%, dok je u svijetu tek 30%

Sociologinja prof. Inga Tomić-Koludrović navodi da se povećanje ravnopravnosti u području obrazovanja i znanosti prije provodilo u istočnim zemljama Europe, nego li u tzv. starim članicama EU. Ovakav pristup rezultirao je time da u tim zemljama visoki udio žena u znanosti, govori Antonia.

Što se tiče postotka žena u znanosti u Hrvatskoj, koji iznosi oko 50%, svakako bi se druge zemlje trebale ugledati na nas. Antonia kaže kako možemo biti zadovoljni gotovo jednakim udjelom muškaraca i žena u znanosti. 

Mladi, sudjelujte na međunarodnim konferencijama i prijavljujte se za stipendije i potpore

Također napominje da bi za mlade znanstvenike bilo dobro da sudjeluju na što više međunarodnih konferencija i da imaju mogućnost usavršavanja u inozemstvu. Međutim, zbog niskog ulaganja u znanost to za mnoge nije moguće. Predlaže im da se što više prijavljuju za stipendije i potpore kako one domaće tako i inozemne.

Za sve mlade koji razmišljaju o karijeri u znanosti htjela bih poručiti kako je to prekrasan posao u kojem možete izraziti svoju kreativnost i vlastite ideje provesti u djelo. Uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeh neće izostati. Neka hrabro ustraju u svojoj želji, strpljivo grade svoje znanje i kompetencije kako bi u budućnosti radili ono što ih ispunjava.

Antonia Ressler

Želja joj je nastaviti karijeru u Hrvatskoj

Antonijini najveći uzori izvan znanosti su roditelji, koji su strpljivo i ponizno gradili njihove živote. U znanosti joj je najveći uzor kolegica, docentica Anamarija Rogina, koja joj je usadila ljubav prema znanosti i istraživačkom radu. 

Antonia ističe kako je posao zasigurno uvelike definira i gotovo je nemoguće u potpunosti odvojiti istraživački rad i privatan život. Međutim, postoji jedan dobar balans između ta dva svijeta koji se međusobno dobro nadopunjuju. U svoje slobodno vrijeme slika akrilnim bojama, pokušava se što više baviti sportskim aktivnostima i provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. A kada uhvati više vremena utroši ga na dobru knjigu. 

Želja joj je nastaviti karijeru u znanosti te tome ostati u Hrvatskoj, koja je ulagala u njezino dosadašnje školovanje, zaključuje.

FOTO: Privatna arhiva

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori