Aplikacija Gruntek: Naš je cilj užurbanim građanima Grada Zagreba prenijeti ljubav prema domaćem povrću, kao i znanje o ekološkom uzgoju

Aplikacija Gruntek: Naš je cilj užurbanim građanima Grada Zagreba prenijeti ljubav prema domaćem povrću, kao i znanje o ekološkom uzgoju

Personalizirani vrt od 40 kvadrata koji kroz 8 mjeseci sezone prosječno proizvede oko 140 kilograma ekološkog povrća. To je ideja inovativnog projekta Gruntek kojemu je cilj osigurati vrt svima koji nemaju vlastitu zemlju, vrijeme ili znanje da se bave uzgojem ekološkog povrća.

Gruntek je prva aplikacija koja nudi sadnju ekološki uzgojenog povrća pokrenuta u Hrvatskoj, a nudi digitalno upravljanje stvarnim vrtom smještenim na sat vremena od Zagreba. Kako to da ste nakon višegodišnjeg rada u nautici odlučili pokrenuti jedan ovakav projekt?

Pokretač projekta, Tino Prosenik direktor je Yachtmaster Grupe – hrvatske tvrtke koja godinama, na globalnoj razini, predvodi u organizaciji B2B sajmova za nautičku industriju. Od online platformi do aplikacija za ugovaranje sastanaka, Yachtmaster Grupa je godinama pokretala vrhunske projekte za svjetske čartere. Onda je došla 2020. godina i COVID-19 je preko noći potresao nautičku industriju. Otkazali smo većinu projekata, a internacionalni B2B sajam po prvi puta organiziramo virtualno.

S obzirom na to da smo mali tim mladih ljudi, vrlo smo brzo počeli razmišljati o pozitivnim stvarima koje će nas ispuniti u poslovnom, ali i privatnom smislu. Nakon par mjeseci lockdowna i sve veće potrebe za prirodom, formirala se ideja o Grunteku. Tino je inače diplomirani inženjer agronomije pa možemo reći da – kako je on vratio svoje davno izgubljene interese, tako i mi pokušavamo građanima vratiti sve ono što smo izgubili zbog užurbanog života u gradu.

U duhu vremena i u skladu s vlastitim uvjerenjima, prihvatio sam se posla: misija je bila omogućiti vlastiti vrt svima koji su trenutno uvjereni da je to nemoguće. I tako je nastao Gruntek.

Tino Prosenik

Kome je Gruntek sve namijenjen?

Gruntek je namijenjen svima koji, barem povremeno, mogu dolaziti brati svoje povrće. Naš je cilj užurbanim građanima Grada Zagreba prenijeti ljubav prema domaćem povrću, kao i znanje o ekološkom uzgoju. Najviše želimo doprijeti do mladih obitelji koje prepoznaju važnost zdrave prehrane i prirodnog načina života. Zato potičemo dolazak na Gruntek, posebice u obliku obiteljskog vikend izleta. Radimo na tome da na proljeće otvorimo mjesto za druženje te edukacijski centar za uzgoj, branje i pripremu povrća.

U prvom valu nudite mogućnost zakupa tisuću vrtova, što bi vam donijelo godišnji prihod od oko 2,4 milijuna kuna. Koji vam je ciljani godišnji prihod i koliki su kapaciteti vrtova?

Prodaju otvaramo 16.11. i tada nudimo mogućnost najma prvih 1000 vrtova. U slučaju veće potražnje spremni smo otvoriti dodatan broj vrtova. Maksimalan kapacitet Grunteka je 2,500 vrtnih jedinica.

Zbog čega bi se građani trebali odlučiti na Gruntek, umjesto na kupovinu voća i povrća u trgovinama hrane?

Zbog užurbanog životnog stila, većina nas je izgubila doticaj s prirodom. Naša djeca uskoro neće moći prepoznati razliku između domaćeg prirodnog povrća i onog koje je tretirano pesticidima i proputovalo je cijeli kontinent kako bi dozrelo na policama supermarketa. Gruntek je tu da građanima vrati mogućnost odlaska na vlastiti komad zemlje gdje, između ostalog, mogu svojoj djeci prenijeti sva ona znanja, iskustva i doživljaje koje novije generacije nemaju prilike dobiti.

Što se tiče kvalitete povrća, povrće na Grunteku domaće je i sezonsko. Osim što je nutritivno bogatije i neusporedivo zdravije, bogatijeg je okusa od konvencionalno uzgojenog povrća. Uzgoj je strogo kontroliran od strane nadležnog tijela – Ministarstva poljoprivrede te od strane stručnjaka specijaliziranih za ekološku proizvodnju.

Kome je prepuštena briga o sadnji?

Procese ekološkog uzgoja koordiniraju tri vrijedna člana našeg tima gruntovčana – Vjeko, Ivan i Dino. U svakodnevnim poslovima pomagat će im poljoprivrednici iz Zajednice udruga povrćara na čijem čelu stoji naš Vjekoslav Budanec. Zajednicu poljoprivrednika zasad čini 20 osoba. Sukladno povećanju broja vrtova, povećavat će se i zajednica vrijednih gruntovčana.

Na koji način građani mogu postali vlasnici vrtova?

Vrt na Grunteku ima 8 gredica, a svaka gredica 5 m2. Cijena najma jednog takvog vrta je 199 kuna mjesečno. Pretplatom na 12 mjeseci postajete ˝vlasnik˝ svog malog grunta od 40 kvadrata koje će prosječno proizvesti oko 140 kg povrća, raspoređenih kroz 8 mjeseci sezone. Odabir povrća olakšavamo informacijama prikazanima na stranici ˝kalendar berbe˝ . Kalendar je svojevrstan šalabahter na kojemu se nalaze cijene sadnica, vremenski okviri za berbu svakog povrća, očekivani tjedni urod te poneki savjet za sadnju i berbu. Također, na istoj stranici uskoro objavljujemo planer vrta koji će olakšati razumijevanje očekivanih količina tjednih uroda.

FOTO: Gruntek

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori