fbpx

Arsen Dedić: Glazba koja traje zauvijek

Arsen Dedić: Glazba koja traje zauvijek

Na današnji dan 1938. rođen je Arsen Dedić, jedan od najboljih kantautora na ovim prostorima. Pisao je i izvodio šansone kao i filmsku glazbu. Bio je i nagrađivani pjesnik i bio je jedan od najprodavanijih pjesnika bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Glazba je bila tu još u ranom djetinjstvu

Rođen je u Šibeniku, kao drugo dijete kao drugo dijete Jovana i Veronike Dedić. Otac mu je bio zidar, dobrovoljni vatrogasac i glazbenik, dok je majka bila nepismena domaćica, koju je Dedić kasnije naučio pisati i čitati.

Još kao dijete je Arsen svirao s očevim orkestrom, izvodeći na sahranama i operetama. Dok je bio malen, imao je jedan radio aparat Kosmaj kojeg je dobio na poklon od ujaka nakon završetka Drugog svjetskog rata. Volio je slušati domaće i talijanske radio stanice, a talijanski kantautor Domenico Modugno mu je bio jedan od prvih inspiracija. 

Počeo je učiti muziku s osam godina, svirajući klavir i flautu. U Šibeniku je završio srednju muzičku školu, nakon čega je napustio grad s bratom Milutinom. Dok je Milutin pronašao svoje mjesto u Beogradu radeći kao kolumnista i slikara, Arsen je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Međutim, 1959. odlučio je ipak prekinuti studije prava i upisati Glazbenu akademiju, koju završava 1964. 

Počeo je kao suradnik na HRT-u. U ovom periodu je i krenuo pisati pjesme za druge pjevače pod pseudonimom Igor Krumov, a ponekad bi i objavio neki stih. Prvu nagradu za svoje stihove dobio je od splitskog časopisa Vidik, nakon čega su mnogi časopisi krenuli objavljivati njegove pjesme. 

U međuvremenu je svirao u različitim muzičkim sastavima koji su izvodili jazz i pop muziku. Svoju prvu ploču objavio je s Ljubljanskim orkestrom Diksilend.

Prva ploča i prvi hitovi

1963. se pojavljuje prvi put kao kantautor na Splitskom festivalu. Sljedeće godine je objavio pjesme Moderato kantabile i Kuća pored mora, nakon čega je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Dobivao je i uloge pjevača u jugoslavenskim filmovima, među kojima je najpoznatiji Višnja na Tašmajdanu. 

Svoj prvi solistički koncert Arsen je imao 1965. godine u Domu sindikata u Beogradu. Svoju prvu ploču Čovjek kao ja objavio je 1969. godine. Na njoj su se našle pjesme poput Bit ćeš uvijek moja i Sve što znaš o meni. 

Napisao je veliki broj hitova, među kojima je i pjesma Zagrli me iz 1977. koju izvodi Zdravko Čolić. Dedić je postao poznato ime još u šezdesetim godinama zahvaljujući festivalima pop glazbe i glazbenom stilu, na koji je isprva utjecao dalmatinski folklor, ali je uglavnom usporediv sa žanrom francuskih šansona. Kroz desetljeća Dedić je postao jedan od najcjenjenijih glazbenika u bivšoj Jugoslaviji i održavao je taj ugled sve do svoje smrti.

Više od 40 albuma i glazba za kazalište, film i televiziju

Svoju prvu knjigu Brod u boci izdao je 1971. Do sada je prodata u više od 60.000 primjeraka. Usljedile su i Zamišljeno pristanište, Hotel Balkan, 101 pesma, Zagreb i ja se volimo tajno, i mnoge druge. Njegova trideset druga zbirka, koja nosi naslov Kapi za oči, proputovala je čitavog svijeta i bila prevedena na ukrajinskom, španskom, i českom. 

Uz više od četrdeset albuma, iza sebe je ostavio niz prepoznatljivih melodija za kazalište, film i televiziju te napisao partiture za oko 200 kazališnih predstava. Za svoju filmsku glazbu je dva puta dobio Zlatnu arenu u Puli. 

Dedić je imao kćer Sandru iz prvog braka s Vesnom Suligoj, a 1973. se oženio drugom suprugom, hrvatskom pjevačicom Gabi Novak. Njihov sin Matija jedan je od najcjenjenijih jazz pijanista u Hrvatskoj. Bili su u braku 40 godina, a Arsen je često komponirao za Gabi, koja je bila redoviti gost na njegovim koncertima. 

Arsen Dedić većinu svog vremena posvetio je skladanju, sviranju instrumenata, dirigiranju, pisanju i prevođenju. Često ga nazivaju osnivačem hrvatskih šansona, a tijekom života je osvojio niz nagrada u različitim kategorijama.

Umro je u Zagrebu 2015. godine. 

Izvori:

  • Wikipedia
  • Arsen.hr
  • Jutarnji list
  • FOTO: Facebook

Sara Miteva

Marketingašica koja obožava svoju profesiju. U slobodno vrijeme čita, piše, putuje, gleda filmove, bavi se trčanjem, i naravno voli Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *