‘Astrofotografija: komet Neowise’: Nova izložba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

‘Astrofotografija: komet Neowise’: Nova izložba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Tijekom srpnja 2020., autor fotografija i izložbe Božan Štambuk boravio je u šumama i vrletima otoka Brača noćima sve do zore, kako bi snimio komet Neowise. Njegove fotografije kometa snimljenog na nebu iznad različitih, poznatih i manje poznatih lokacija na otoku Braču, objedinjene su na izložbi Astrofotografija: komet Neowise. Riječ je o fotografijama duge ekspozicije i time lapse videu koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske, prizor koji se neće ponoviti za gotovo 7000 godina. Snimkama je popratio komet pri njegovu obilasku Zemlje, od prvog pojavljivanja na nebu iznad planine Mosor i trenutaka kada nam je bio najbliži, iznad otočića Mrduja kada je razvio i plavičasti ionski rep, do njegova odlaska iznad pustinje Blaca.

Ova serija fotografija dio je autorova glavnog projekta – fotografske monografije Odiseja Brač – more zvijezda

Knjiga je u pripremi, a sadržavat će jednu od najvećih kolekcija astrofotografija na ovim prostorima. Božan Štambuk je za ovaj jedinstveni, samostalni projekt od 2017. godine prešao više od 10.000 kilometara po otoku Braču i snimio noćne fotografije koje na dosad neviđeni način ovjekovječuju njegove prirodne ljepote, floru i faunu te bogatstvo kulturne baštine – pod okriljem noćnog neba.

Izložba će se moći razgledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u periodu od 10. rujna do 30. rujna 2021., galerija na katu hale A.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 9. rujna 2021. u 18 sati.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori