fbpx

Profesor Baltazar: Crtić koji je obilježio djetinjstva

Profesor Baltazar: Crtić koji je obilježio djetinjstva

Bal-Baltazar, Bal-Baltazar… Omiljeni zvuk u popodnevnim satima prije Dnevnika. Ovako je započinjao crtić koji je obilježio djetinjstva, a njegov tvorac, Zlatko Grgić rođen na današnji dan 1931. godine. 

Grgić je počeo objavljivati karikature u Vjesniku i Kerempuhu još u svojim studentskim danima. Ove su karikature zapele za oko legendarnom redatelju Fadilu Hadžiću, koji ga je pozvao da asistira u animaciji u Duga filmu. 

Potom je prešao u Zagreb filmu, gdje je surađivao s oskarovcem Dušanom Vukotićem. Nakon uspjeha animiranih filmova Posjet iz svemira i Muzikalno prase, Grgić je napravio Izumitelja cipela, kratki crtić u kojem se profesor Baltazar pojavljuje prvi put. Tako su se gledatelji zaljubili u njega, pa je Zagreb film odlučio snimiti seriju koja je ubrzo postala vrlo popularna. 

Izvor: YouTube

Simpatični znanstvenik pun entuzijazma rješavao je probleme svojih sugrađana u Baltazar-gradu, šireći mnogo mašte i pozitivne energije. 

U svakoj epizodi netko u njegovoj okolini ima problem, koji on uredno razmatra i za njega uvijek pronalazi rješenje. Zatim aktivira svoj čarobni stroj i proizvodi izum koji će riješiti problem. Likovi serije ne govore ni na koji razumljiv jezik, a radnju epizode saznajemo slušajući pripovjedača.  

Najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma

Zagreb film snimio je 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta, u periodu od 1967. do 1978. Godine. Osim u bivšoj Jugoslaviji, crtić je prikazan u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Izraelu, Italiju, Nizozemskoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Portugalu, Rumunjskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Iranu, Grčkoj, Kanadu i Zimbabve. 

Ovo je ujedno i najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, kao utjelovljenje njenih umjetničkih načela poput autorskog artizma, redukcije u animaciji, i pacifizma.

Njegovu popularnost potvrdile su i poštanska marka s njegovim likom, iOS igrica gdje igrač ima za cilj postati Baltazarov partner u laboratoriju i pojavljivanje na Google-u povodom osamdeset druge godišnjice Grgićeva rođenja. 

U sklopu jedne antipušačke kampanje, na Cvjetnom trgu u Zagrebu bio je postavljen Baltazarov čudesni stroj u kojem su prolaznici mogli baciti cigarete i odreći se pušenja na simboličan način.

Lik profesora Baltazara još često susrećemo kao motiv grafita i ostalih umjetničkih djela posvuda po Zagrebu. 

Sara Miteva

Marketingašica koja obožava svoju profesiju. U slobodno vrijeme čita, piše, putuje, gleda filmove, bavi se trčanjem, i naravno voli Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *