Bike Tours Zagreb: Vožnja Zagrebom koju ćete zauvijek pamtiti

Bike Tours Zagreb: Vožnja Zagrebom koju ćete zauvijek pamtiti

Vlatko Oreščanin i Dubravko Žnidarec dvojac su koji stoje iza atraktivnog turističkog obilaska Zagreb – biciklima. Kako su ovi diplomirani ekonomisti napustili struku i osnovali vlastitu tvrtku, saznajte u nastavku.

Za čitatelje Belog Zagreb Grada – tko su Vlatko i Dubravko i kako su završili u poduzetničkim vodama? 

Vlatko Oreščanin – nogometaš zaljubljen u svijet brojeva, diplomirani ekonomist, licencirani broker i financijski savjetnik, završio prestižni program u svijetu financija, CFA.

Nakon ozljede koja me udaljila s nogometnih terena, po prvi puta se pojavljuje i osjećaj neispunjenosti poslom, a želja za osobnim rastom i novim iskustvima vodi prema suvlasništvu u maloj obiteljskoj firmi: BIKE TOURS ZAGREB.

Dubravko Žnidarec – rođeni Zagrepčanin oduvijek snažno povezan s prirodom i aktivnostima na otvorenom, zaljubljenik u Zagreb i bicikliranje.

Dugo vremena u financijskoj branši u kojoj sam stekao znanja  i iskustva koja su pomogla u otiskivanju u ovu poduzetničku avanturu. 

Dubravko, svoju ste ideju iznili Vlatku na jednoj svadbi. Kakva je bila reakcija i kako je tekao proces od ideje do realizacije?

Ideja je zapravo cijelo vrijeme bila negdje u zraku jer sam na nekoliko putovanja istraživao gradove biciklom ili se priključio vođenim turama na biciklima.

Razmišljao sam kako bih mogao svoj hobi, bicikliranje, pretvoriti u posao kojim za početak mogu upravljati paralelno s uredskim poslom.

Međutim, nakon temeljite analize zaključio sam da to ne mogu dovoljno kvalitetno obaviti sam zbog nedostatka vremena. Ideju o partnerstvu sam iznio Vlatku koji je također sportaš i ljubitelj svih aktivnosti na otvorenom, a njemu se odmah svidjela te je dao i neke svoje ideje.

Sljedeći vikend bili smo na biciklima i kružili gradom u potrazi za inspiracijom. Tako smo smislili i vrlo jednostavan naziv tvrtke: Bike Tours Zagreb.

Pripreme su trajale više od 9 mjeseci jer trebalo je smisliti poslovni model, raspisati ture, pronaći kvalitetne vodiče, odabrati i kupiti opremu, naći poslovni prostor u centru Zagreba i još mnoštvo toga. Točno smo znali kako želimo izgledati kada nas klijenti posjete u uredu ili na webu. Sve smo radili večerima nakon posla i vikendom i uživali u tome. To nam je bio znak da idemo u dobrom smjeru.

Živimo u najboljoj verziji svijeta do sada, u kojoj svi oni koji su spremni ne odustati dobivaju alate i svu potrebnu potporu za ostvarenje svojih ideja, rekli ste u intervjuu za super1. Ovo je zapravo jedan od rijetkih takvih stavova jer se obično misli kako je do takvih potpora jako teško doći. Ipak, vi ste primjer da je i to ostvarivo. Možete li nam reći malo više o samom procesu i izazovima prilikom prijave?

Ovdje smo izrazili generalno naš stav da put do ostvarenja ideje ne vidiš odmah u cjelosti, kao i sve ono što te na tom putu može pozitivno, a i negativno iznenaditi. Jednostavno, u toj rečenici smo saželi stav da smo spremni na sve te da objavljujemo životu da skačemo u vodu pri čemu ne znamo temperaturu vode, ali vjerujemo da znamo plivati.

Interesantna su pozitivna iznenađenja na putu u vidu sinkroniciteta, koja te itekako ohrabruju i suptilno poručuju da si na pravom putu:

  • obrati ti se CycleCities grupacija (sjedište u Londonu) u vidu poslovne suradnje, a ti se u tom trenutku već nalaziš u Londonu (i to spavaš u hotelu 15min pješke od njihove lokacije); 
  • realiziramo ideju u vidu team bonding usluge, postavimo sučelje na web, a već sutra nas kroz isto to B2B sučelje kontaktira multinacionalka, koja ima simpozij u Zagrebu pa žele svoje članove iznenaditi bike turom po gradu.

Koliko je birokracija usporavala proces otvaranja vlastite tvrtke?

Obzirom da smo si dali dovoljno vremena za pripremu, početak poslovanja nije bio doveden u pitanje, ali je definitvno bilo frustrirajuće uz naše postojeće poslove prolaziti kroz zahtjeve birokracije, a paralelno si svjestan da možeš otvoriti istu tu firmu npr. u Estoniji i to iz svoje sobe, uz mnogo niže birokratske troškove.

Svako zlo za neko dobro – zato smo sada član UGP-a kroz koju malo po malo djelujemo konstruktivno u vidu formiranja što pozitivnije i efikasnije poduzetničke infrastrukture.

Rekli ste kako ste zapravo potpuno različita karaktera koja se savršeno nadopunjuju. Na koji način?

Pokušajte zamisliti dva čovjeka koji hvataju vlak koji već kreće sa stanice. Prvi će bez razmišljanja potrčati kako bi uskočio u vagon dok vlak ne pobjegne, ali tu je drugi koji će se pobrinuti da ga upozori na jureći vlak na drugom peronu, skliski pod ili slične opasnosti.

S druge strane, ovaj oprezniji je u riziku da ne uhvati vlak zbog previše planiranja, analiziranja opasnosti i utvrđivanja idealnog trenutka. Tu nastupa ovaj prvi koji ga uzme za ruku i potrče zajedno. Na taj način obično uhvate vlak i dođu na svoje odredište.

Takav pristup je iznimno koristan kod važnih odluka, za koje si dajemo uvijek dovoljno vremena za saslušati jedan drugoga. Sve što naša tvrtka danas predstavlja je skup zajedničkih odluka, prije svega dvojice prijatelja, koji odlično funkcioniraju i kao poslovni partneri.

U turističku branšu ušli ste bez imalo iskustva u turizmu. Kako ste onda s vremenom uspjeli osmisliti i održati projekt i tvrtku koja je namijenjena, prvenstveno, turistima (domaćim i stranim)?

S vremenom smo shvatili da i mi moramo pribaviti licencu za turističkog vodiča kako bismo i sami mogli voditi naše ture i unaprijeđivati ih. Paralelno smo se povezivali s kolegama iz turizma koji imaju puno više iskustva te od njih učili i još uvijek učimo. Naše korporativno iskustvo jako nam pomaže u donošenju odluka, kreiranju ponude i svakodnevnom kontaktu s partnerima, agencijama, hotelima…

Dolazimo iz financijske industrije, u kojoj je odnos s ljudima/klijentima od neprocjenjive važnosti. Možda smo ovom rečenicom sve rekli – ne vrijedi li ista činjenica i u turizmu?

Što se sve nalazi u vašoj ponudi i kako se građani mogu prijaviti na neku od vaših tura?

Naša ponuda sadrži vođene ture gradom na kojima gost dobiva sve od bicikla pa do vode i kacige ako ju želi.

Najpopularnija je Classic tura koja prolazi Gornjim i Donjim gradom a traje oko 3h. Tu su još i tura po Novom Zagrebu, tzv. Back2Socialism, ali i velika XXL tura koja traje 5h. Bez brige, bicikli su vrlo udobni, a bicikliramo laganim tempom uz puno stanica.

Građani mogu rezervirati svoje mjesto putem naše web stranice na kojoj se nalazi vrlo jednostavan booking sustav. Nema plaćanja unaprijed, sve rješavamo nakon ture. Također, organiziramo i team buildinge, proslave rođendana i slične grupne ture na biciklima, što se pokazuje kao pun pogodak.

Prepoznala vas je i Turistička zajednica grada Zagreba. Na koji način ste ostvarili suradnju?

Iznimno smo zahvalni TZGZ koja je u tako kratkom periodu prepoznala naš rad i entuzijazam te nas uključila u ovogodišnji projekt besplatnih razgleda grada za Zagrepčane. U vrlo kraktom roku smo se našli u zavidnom društvu itekako poznatih Purgerice i Secret Zagreb Frajerica na što smo izuzetno ponosni.

Uvijek si ponavljamo: ako se radi iz srca i kvalitetno – rezultat će doći.

Za kraj – možete nam otkriti vaše omiljene rute i mjesta u Zagrebu?

Zagreb je čudo! Bez pretjerivanja. Naši gosti redovno odlaze kući impresionirani. Toliko je poznatih, ali i skrivenih mjesta na kojima možete provesti vrijeme osjećajući se izvanredno. Dođite na naše ture i pokazat ćemo vam ih!

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori