Bloodwrz i Kraj Programa: Različiti glazbeni projekti koje povezuju isti ljudi

Bloodwrz i Kraj Programa: Različiti glazbeni projekti koje povezuju isti ljudi

Iz grada koji teče dolazi nam još zanimljivog zvuka. Kraj Programa i Bloodwrz, dva zvukom različita glazbena projekta koje povezuju isti članovi, predstavljaju nove singlove Oči u oči i We see the stars.

Kraj programa na sceni je već gotovo 10 godina, vrlo brzo nakon osnutka benda objavljuju debitantski album Kraj Programa, a taj je period obilježen i osvojenim drugim mjestom na regionalnom festivalu Jelen Demofest u konkurenciji od 400 prijavljenih bendova iz cijele regije. Od osvojene nagrade bend snima i spot za svoj prvi singl Prekid Programa, a između dva albuma, izdaju EP, pod nazivom KP/EP koji je ujedno i uvertira u drugi album naziva Ovdje pripadam.

Svojim odličnim i dinamičnim nastupima već dugo šire dobre vibracije po brojnim festivalima i klupskim prostorima unutar i van granice Hrvatske

Pozornicu su dijelili s Dubiozom Kolektiv, S.A.R.S.-om, Psihomodo Popom, Majkama..

Uz Kraj programa, peteročlani bend, iz znatiželje i viška inspiracije Đine Škulić (vokal) i Igora Klanfara (bubanj) nastaje i Bloodwrz, alternativni pop duo čija se glazba dosta razlikuje od one koju rade u Kraju Programa. Istraživanjem inspiracije koja se nije uklapala u njihov dotadašnji bendovski rad, nastao je novi projekt čiji je zvuk zasluga Igora Klanfara kao autora, producenta i snimatelja kompletnog materijala, dok je mix i master odradio Mario Tomašković.

Uz official lyric video, objavili su i indoor session verziju koja je nastala za vrijeme pandemije We see the stars u oči Kraja programa popraćena je i video spotom, nastalim u režiji gitarista benda Luke Filipana, dok je scenarij napisao bubnjar benda Igor Klanfar uz pomoć gitariste Ivana Brajkovića. Autor glazbe, snimatelj i producent je svestrani Igor Klanfar, a pri pisanju teksta mu se pridružila i pjevačica Đina Škulić.

Samostalno objavljene singlove We see the stars i Oči u oči sada službeno objavljuju u izdanju Dallas Recordsa kao uvod u novo poglavlje benda uz potpisani ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom. 

Povodom novih singlova razgovarali smo s Đinom Škulić.

Tko su Bloodwrz i Kraj programa? Što ih povezuje, a što razdvaja?

Kraj programa je bend iz Rijeke, na sceni postojimo već skoro 10 godina i možemo reći da je bend rastao zajedno s članovima, pa su i albumi koje smo do sada izdali pratili to „odrastanje“. Iza sebe imamo dva albuma i jedan EP, i trenutno radimo na snimanju novog materijala.

Bloodwrz je duo nastao iz znatiželje i viška inspiracije. Trenutno također snimamo novi materijal i radimo na planu za budućnost.

Poveznica između Kraja programa i Bloodwrz su članovi, i ideja da iako Bloodwrz u svojim pjesmama koristi dosta sample-ova i sl. baza uvijek budu pravi instrumenti, s dosta žestine jer je to nešto u čemu uživamo i privatno kada slušamo glazbu. Ono što razdvaja Bloodwrz i Kraj programa je činjenica da je Kraj programa bend sa pet članova, a Bloodwrz je duo čija se glazba u konačnici dosta razlikuje od one koju radi Kraj programa. Također, u Bloodwrz-u se tekstovi pišu na engleskom jeziku, a u Kraju programa na hrvatskom 

Koliko dugo ste na sceni i s kojim ciljem ste krenuli u ovaj glazbeni pothvat?

Kraj Programa će krajem godine proslaviti 10 godina djelovanja tako da već imamo dosta kilometara pod nogama. Nastali smo sa ciljem da napravimo nešto drugačije od onoga što smo svirali sa matičnim bendovima, i bilo nam je interesantno pokrenuti nešto novo sa skroz novim pristupom. Bloodwrz ima sličnu priču, dosta materijala koji se nije uklapao pod ime Kraj Programa ime a smatrali smo da zaslužuje pažnju te smo odlučili također pokrenuti novi projekt.

Inspiracija? Tko piše tekstove, a tko radi glazbu?

Kraj Programa je od svog osnutka zamišljen kao bend koji radi kolaborativno među svim članovima, iako bubnjar Igor radi možda najviše glazbe svi ostali također sudjeluju u kreativnom procesu kao i u finalnom „oblikovanju“ pjesama. Za tekstove sam obično zadužena ja, iako i u tom djelu ako netko iz benda ima dobru ideju formiramo dijelove skupa.

Što se Bloodwrz- a tiče tu je druga priča, Igor je tu u potpunosti zadužen za glazbu te smišlja i snima sve instrumente a vokale opet najčešće radim ja, ali također uz povremenu kolaboraciju. Inspiracija je uvijek u tome da pokušavamo napraviti nešto što želimo čuti, nekada ideje same od sebe dođu, a nekada je to svjesno kombiniranje utjecaja i spajanje onoga što nam se čini da ima smisla.

Dijelili ste pozornicu s Dubiozom Kolektiv, S.A.R.S.-om, Psihomodo Popom, Majkama..ima li neka svirka koju biste izdvojili kao najdražu, zašto? Svirke u 2021.?

Navedeni nastupi bili su u sklopu većih festivala i uvijek je gušt zasvirati na velikim pozornicama, međutim najluđe svirke obično uvijek budu spontano u klubovima gdje je energija nabijena pa se onda i jače osjeti. Teško je izdvojiti najdražu svirku, bilo je dosta kvalitetnih, možda nam nekako u sjećanju ostaje Karlovac gdje smo ispred pozornice imali trampolin na kojem su i bend i publika skakali za vrijeme svirke, to nam je bilo super.

2021. bila je slaba po pitanju nastupa, kako zbog pandemije tako i zbog toga što smo se više posvetili rađenju novog materijala, međutim ipak smo uspjeli odraditi uvijek odličan RockLive festival u Koprivnici. Stvarno nam je super svaki put tamo svirati tako da i ovaj put nije bila iznimka. 

Što nam slijedi od Bloodwrza i Kraja programa?

Puno novog materijala i nadamo se što više live svirki. Na svemu se radi aktivno i uzbuđeni smo pokazati što pripremamo.

Pratite li scenu, koga slušate od domaćih autora?

Pratimo scenu naravno, međutim kako svatko od nas ima nekog svog favorita reći ćemo samo da stvarno imamo puno kvalitetnih izvođača i autora na sceni.

FOTO: PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori