David Bowie u ediciji ‘Mali ljudi, veliki snovi’

David Bowie u ediciji ‘Mali ljudi, veliki snovi’

Moje prvo dječje sjećanje na Davida Bowieja seže u davne 80-te i pjesmu Let’s Dance. Živo se sjećam njegova karakterističnog stila koji je, barem u mom sjećanju, u tom trenutku koketirao s onim mafijaškim iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Stajling mu je bio upotpunjen izrazito plavom – zapravo žutom kosom – i bio je to, sve samo ne dosadan izričaj, kako u vizualnom tako i zvučnom segmentu.

David Bowie (Izvor: D. Bowie Facebook)

Knjigu koju imam pred sobom napisala je španjolska autorica Maria Isabel Sanchez Vegara, dok ju je ilustrirala, opet, jedna Španjolka, Ana Albero.

Školska knjiga je objavila samo šest knjiga, a zapravo je riječ o izrazito brojnoj ediciji s više desetaka knjiga posvećenih poznatim ljudima. Ovaj je serijal nazvan Mali ljudi, veliki snovi jer prikazuje male, ali hrabre ljude koji su se usudili svoje snove pretočiti u stvarnost.

Maria Isabel Sanchez Vegara na promociji jedne od knjiga iz ove edicije ( Izvor: M. I. S. Vegara Facebook)

Bowie i slijetanje ne Mjesec

U skladu s lajt motivom edicije autorica Maria Isabel Sancher Vegara se ovdje bavila uglavnom mladim Bowijem koji se prvotno zvao David Jones. U knjizi su tako tematizirani njegovi rani dani koji su izmiješani s otkrivanjem i ispitivanjem vlastitih interesa i sklonosti.

Pozornost je ovdje posvećena i njegovoj kultnoj pjesmi Space Oddity, uz koju pratimo i važne povijesne događaje koji su obilježili drugu polovicu 20. st., poput misije Apolla 11 uoči koje je objavljena ova Bowijeva pjesma.

U knjizi je vješto iskorištena i njegova ljubav prema kostimima i prerušavanju što joj u dječjim očima zasigurno povećava vizualnu atraktivnost.

Mjesto slijetanja Apolla 11 (Izvor: Apollo 11 Facebook)

Najprepoznatljiviji alter ego

U ovoj je knjižici najviše pozornosti dano, po pitanju slave, fazi iz 70-ih godina prošlog stoljeća, koja je bila ujedno i jedna od najproduktivnijih. Iz tog je razdoblja i njegov najprepoznatljiviji alter ego znan po imenu Ziggy Stardust, kao i album The Rise and Fall of Ziggy Stardust koji se smatra jednom od najboljih albuma svih vremena.

Nakon toga uslijedila je faza Alladina Sanea koja je vezana uz njegov boravak u Americi, i u kojoj je Bowie imao naslikanu crvenu strijelu posred lica. Ta velikim dijelom eksperimentalna faza bila je inspirirana Davidovim bratom Terryjem koji se borio sa šizofrenijom i upravo je ona izabrana za naslovnicu ove knjižice.

David Bowie u izdanju Kokeshi lutkice (Izvor: Lucie Kaas Facebook)

Uspješna kombinacija učenja i zabave

Maria Isabel Sanchez Vegara u svojim knjigama na uspješan način kombinira učenje i zabavu dok Ana Albero stvara, prikladno biografskim knjigama, živopisne slike retro ugođaja. Na kraju knjige je i zgodan dodatak, a to je i traka vremena s najvažnijim podacima iz Bowijeva života, u sklopu koje je i kratka biografija. Ovdje su dane i njegove fotografije iz raznih životnih faza što predstavljene osobe čini životnijima u dječjim glavicima.

David Bowie (Izvor: D. Bowie Facebook)

Nadodala bih da knjiga ima odlično osmišljen uvez koji uz standardan uvez kombinira i onaj koji djelomično presvlači korice crnom tkaninom čime se imitira onaj  enciklopedijski, i uopće stari način uvezivanja. Ukoliko ste voljeli, i nadam se, još uvijek volite Bowijevu glazbu i želite educirati svoje potomstvo ova knjiga pruža idealan način da im predočite njegovu životnu priču ispričanu na zabavan način, a na kojoj potom možete graditi i konkretnu glazbenu edukaciju baziranu na njegovim pjesmama.

Ispred nas je zgodna edicija koja će malenima na jednostavan način predočiti činjenicu da su svi odrasli jednom bili djeca i da mogu i trebaju sanjati i slijediti svoje snove. Uz navedeno ova im knjiga, daje još jednu ključnu stvar nužnu za uspjeh, a to je samopouzdanje.

  • Izvori:
  • Dan kada su umrli Brian Jones, Jim Morrison i Ziggy Stardust, Radio Labin, 2018.
  • Igor Jurilj, Zvjezdani čovjek, 2. -dio – od Ziggyja Strdusta do ‘Novog dana’, Ravno do dna magazin pop kulture, 2013.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori