‘Bowie: Život u slikama’: Čovjek koji je promijenio više života od bilo koje druge javne ličnosti

David Bowie je umjetnik neponovljive osobnosti, ličnost koja je obilježila jedno od najživljih razdoblja rock kulture. Njegov je doprinos modernoj umjetnosti, osobito glazbi, nemjerljiv. Bowie nije samo pjevač koji je prodao 136 milijuna albuma ni umjetnik koji je eksperimentirao s brojnim glazbenim stilovima i definirao pop-kulturu. Riječima njegova biografa Davida Buckleyja, Bowie je promijenio više života od bilo koje druge javne ličnosti. 

Preispitujući pravila glazbe i rušeći granice između žanrova u pjesmama poput Starman i Space Oddity, nametnuo se kao ikona svoje generacije te postao vrelo inspiracije brojnim glazbenicima svog vremena, ali i budućnosti, a njegovo kameleonsko mijenjanje alter ega poput Ziggyja Stardusta ili Thin White Dukea redefiniralo je pojam scenskog identiteta.

David Bowie je stilska ikona, te jedan od najprepoznatljivih muškaraca na planeti. Jedan od njegovih najvećih utjecaja na naš kulturalni život jest to što je bio pobornik individualizma – da bismo mi trebali biti ono što želimo biti, da izgledamo kako želimo izgledati, te da vodimo, a ne da slijedimo, bez da uvijek ovisimo o gledištu drugih. 

Roth, 2013: pogovor

Bowiejeva duga umjetnička karijera nerazmrsivo je isprepletena s njegovom osobnom biografijom

Ova knjiga progovara o svim aspektima života ovog jedinstvenog “izvanzemaljca” te brojnim enigmama i anegdotama koje se uz njega vežu. Poput drevnih hijeroglifa, David Bowie je misterij u koji svi želimo proniknuti, a Maríji Hesse i Franu Ruizu to je uspjelo. Autorica dirljive knjige o Fridi Kahlo koja je osvojila čitatelje ni ovoga puta nije razočarala, a njezine su ilustracije vješto dočarale neuhvatljivu prirodu kameleona rođenog kao David Robert Jones, koji je još jednom uskrsnuo u tekstu Frana Ruiza.

Iris Illyrica donosi nam jedno novo viđenje kameleona glazbene, modne i filmske industrije 

Bowiejeva je osobnost obilježila periode i očarala mase. Dirljiv je ovo prikaz Bowiejeva života, ispunjenog mistikom, ali i magijom delikatnih osobnih odnosa – s majkom, ocem, polubratom, suprugama i ljubavnicama, ali i nekima od najvećih glazbenih imena – poput Leonarda Cohena i Johna Lennona. Osobito je dirljivo prikazan njegov odnos s Iman. 

Nisam htjela biti u vezi s Davidom Bowiejem jer se nisam u njega zaljubila. Zaljubila sam se u Davida Jonesa, znala je reći Iman.

Bowie se u svome radu oslanjao i na performans, teatar, modu, dizajn, fotografiju, film i mjuzikl

Postavio je nove standarde u prezentiranju svog artističkog rada te nije prezao pred novim tehnologijama.

Od Ziggyja Stardusta do Lazarusa, od kiborga i izvanzemaljskoga mesije rock & rolla do uprizorenja konačnoga suočenja s tamom ništavila vlastite smrti – ispunio se život posvećen umjetnosti. Posve je krivo svoditi ga samo na popularnu kulturu. Bowie je od cijeloga svog života napravio cjelovito umjetničko djelo (Gesamtkunstwerk), drugo, rušio je moralne i društvene granice između vlastita djela i njegove aure u svijetu jednolične svakodnevice (transgresija), i treće, preobražavao se u mnoštvo identiteta s onu stranu ‘normalnosti’ građanskoga života.

Žarko Paić za tportal.hr

Smrt i prolaznost bile su njegova stalna inspiracija, kao što je to slučaj s pjesmama Time (1973.) i Heroes (1977.) ili pak My Death koja je pak interpretacija pjesme Jacquesa Brela.

U krhkosti i neautentičnosti naših identiteta, Bowie nam je pružio (i još uvijek nam pruža) mogućnost da povjerujemo kako možemo iznova osmisliti sebe. Zapravo, možemo se osmisliti zbog toga što su naši identiteti tako krhki i neautentični.

Critchley, 2015: 55.

Nakon Bowie: Život u slikama poželjet ćete upaliti playlistu i posvetiti se drugim radovima koji su se bavili njegovim djelom. Preporučujemo interesantne radove Identitet i postmoderna moda, Leonarde Degoricie i David Bowie: Modusi žalovanja za slavnima – vita, melankolija i politička ekonomija, Katarine Peović Vuković. 
Knjigu David Bowie: Život u slikama pronađite u izdanju Iris Illyrice.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori