fbpx

Britanski trg: Zagrebačka žila kucavica

Britanski trg: Zagrebačka žila kucavica

Britanski trg, po mnogima i najljepši zagrebački trg, poznat pod imenom Britanac ili Mali plac, nalazi se u samom centru grada. S južne strane okružen je Ilicom, sa zapadne strane nalazi se Pantovčak, a na sjeveru Radnički dol, dok se u njega slijevaju neke od najljepših zagrebačkih ulica poput Zelengaja, Rokova Perivoja, Nazorove ulice te Ulice Đurđe Arnolda.

Trg služi kao zelena tržnica na otvorenom i jedan je od rijetkih zagrebačkih trgova koji ima otvoreno poljoprivredničko tržište sa svježim voćem i povrćem dovedenim izravno s farmi. Osim hrane, Britanac ima i prepoznatljivu ponudu cvijeća.

Mali plac nastao je voljom stanovnika Josipova, kasnije Radničkog dola koji su Gradskoj vlasti 1885. uputili zahtjev da se na zemljištu ugašene tvornice tvornice papira uredi trg gdje bi mogle siromašne tudješne obitelji kupovati povrtje, da ne moraju putovati do Jelačićeva trga.

Trg je 1887. u zadnji čas uvršten u novu generalnu urbanističku osnovu, a uvjet regulacije trga bilo je natkrivanje potoka Kraljevca koji je u to doba bio kanal u koji su se svodile otpadne vode Radničkog dola i Pantovčaka. 
Natkrivanje potoka trajalo je od 1892. do 1910., a za to vrijeme su se radili planovi o njegovom uljepšavanju čija je glavna stavka bila moderna tržnica kakve dotada nije bilo u Zagrebu.

Ilički trg. Izvor: Facebook

U početku je trg bio poznat kao Pejačevićev, no ubrzo je preimenovan u Ilički zbog povezanosti s Ilicom kojom su otmjeni tramvaji vozili iz centra prema zapadnom dijelu grada.

1908. postavljena je tramvajska čekaonica sa javnim zahodom, a 1928. preuređen je južni dio trga: postavljen je novi javni zahod zajedno sa tramvajskom čekaonicom, trafikom i telefonskom govornicom te urom na stupu. Izgrađena je i kuća braće Gross na uglu trga i Ilice.

Od 1946. godine naziva se Britanski trg, a preimenovan je od strane Titova komunističkog režima u počast savezniku iz Drugog svjetskog rata, iako neki stanovnici još koriste staro ime trga.

Britanski trg, 1971. Izvor: Facebook.

Na trgu se od 2002. održava nedjeljni sajam antikviteta koji je nastavak sajma antikviteta numizmatike i knjiga koji se premjestio na Britanac sa lokacije današnjeg Studentskog centra gdje se održavao 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Izvori:

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *