Bruna i Marija Mudrić: Ne koristimo nikakve poticaje, snalazimo se dobro i bez njih! Oslanjamo isključivo na sebe i svoj rad!

Bruna i Marija Mudrić: Ne koristimo nikakve poticaje, snalazimo se dobro i bez njih! Oslanjamo isključivo na sebe i svoj rad!

Od 1999. godine, OPG Marija Mudrić bavi se proizvodnjom sadnica začinskog i aromatičnog bilja. Proizvodnja se odvija u podsljemenskoj zoni, u gotovo netaknutoj prirodi. Sadnice su većinom proizvedene iz biosjemena te kvalitetno kontroliranog sadnog materijala. Mariji veliku pomoć u obiteljskom poslovanju pruža i kći Bruna, a u razgovoru su nam otkrile izazove s kojima se susreću, što se sve može pronaći u njihovu asortimanu, planiraju li prenositi obiteljski posao s koljena na koljeno, ali i gdje sve možete pronaći proizvode OPG-a Mudrić.

OPG Mudrić se od 1999. godine bavi proizvodnjom sadnica začinskog i aromatičnog bilja. Kada pogledate unazad, koje su najveće prepreke s kojima ste se tada susretali, a koje su najveće prepreke s kojima se susrećete danas?

Marija: Na samom početku naše poljoprivredne pustolovine susretali smo se s nedostatkom financijskih sredstava, a s nelojalnom konkurencijom i nesređenim tržištem smo se susretali na samim počecima, ali i dan danas.

Bruna: Bila sam premala da se sjećam samih početaka OPG-a i s kojim problemima su se moji roditelji susretali, ali danas, s obzirom na to da radim na tržnici, tamo izlažem i prodajem svoje proizvode, susrećem se s proizvođačima što je vrlo frustrirajuće. To je ta gore spomenuta nelojalna konkurencija. Prošla je godina bila posebno izazovna s obzirom na lockdown i zatvaranje tržnica. Mi smo srećom certificirani OPG. Radi se o certifikatu Proizvodi hrvatskog seljaka koji dokazuje da nismo prekupci nego pravi proizvođači pa smo zahvaljujući njemu mogli raditi na tržnici i dok je trajao lockdown.

Jeste li u 20 godina uspjeli primjetiti koliko na sadnice utječu ova nagla globalna zatopljenja i zahlađenja? Pamtite li neku godinu u kojoj je posebno izazovno bilo saditi i održavati bilje?

Marija: S obzirom na to da je proizvodnja u zaštićenom prostoru (plastenicima), nema prevelikog odstupanja i klima nema previše utjecaja na bilje u plastenicima. Međutim, kod prodaje na otvorenom prostoru vidimo da se vremenske prilike ekstremno mijenjaju, više nego ikada prije! Kiše i vjetrovi su jači i tuče su češće (pogotovo zadnjih par godina, čak smo imali štetu na plastenicima jer je padala tuča veličine teniske loptice!).

Bruna: Posebno pamtim 2019. godinu kada  je u svibnju svaki dan padala kiša, od 31. dana u svibnju, samo je tri dana bilo sunca i to dosta stidljivog. To je, recimo, dosta utjecalo na samu prodaju i na kraju krajeva sadnju, ljudi nisu mogli saditi u blato koje je ta ogromna količina kiše stvorila.

Gdje se i pod kakvim uvjetima odvija proizvodnja sadnica?

Sva se proizvodnja odvija u Zagrebu, na Medvedskom Bregu (epicentar prošlogodišnjeg velikog potresa). Sve se uzgaja u plastenicima koji se zimi griju, a ljeti provjetravaju da bi bilju bilo ugodno i da bi lijepo raslo. Kod nas ima puno sunca i svjetla s obzirom na to da smo visoko na brijegu što pomaže biljkama da budu zdrave i zelene kakve bi i trebale biti. Proizvodnja je sezonska, udarno je proljeće i rana jesen kada je vrijeme za sadnju.

Što se sve može pronaći u ponudi začinskog bilja, što u asortimanu aromatičnog, a što u asortimanu egzotičnog? Kako se vaš asortiman širio s godinama?

Kod nas možete pronaći tridesetak vrsta začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja. U ponudi začinskog bilja možete pronaći šest vrsta bosiljka, timijan i majčinu dušicu, kadulju, četiri vrste mente (obavezno menta za mojito!), dvije vrste peršina, celer, kopar, vlasac, origano, matičnjak….

Možete pronaći i egzotično bilje – limunska trava, dvije vrste ljekovite aloe, čili papriku od koje radimo i prerađevine koje također nudimo u svojem asortimanu i sve popularniji korijander! Od aromatičnog bilja nudimo gorki i slatki pelin. Slatki pelin je vrlo zanimljiv jer, prema novim istraživanjima, ima protuvirusno djelovanje i pomaže u borbi protiv COVIDA-19! Nudimo i lavandu, smilje, ružmarin, rutvicu. Osim toga treba spomenuti limunsku verbenu, drvo predivnog osvježavajućeg mirisa koja pomaže u borbi protiv dosadnih komaraca 🙂

Ovakav posao tjera da uvijek budete zanimljivi, drugačiji i ispred svih ostali pa prema tome smo uvijek nalazili načina kako doći do neke nove zanimljive biljke, znatiželja vas tjera da tražite, proučavate i isprobavate nove stvari. Na početku nije bio ovako veliki izbor, ali to se, kao što vidimo, s godinama itekako promijenilo.

Skrećete pozornost i na biljke koje imaju zaštitno djelovanje na vaše povrtnjake, cvjetnjake, voćnjake, maslinike. O kojim je točno biljkama riječ?

Radi se o biljci buhač koja je inače prirodni insekticid. Na ljude i životinje ne djeluje štetno. U davna vremena upravo se on koristio kao prirodna zaštita od dosadnih nametnika, pogotovo u Dalmaciji za maslinike. Vrlo je efikasan kada se koristi na pravilan način. Bosiljak štiti rajčicu kada se skupa posade. Gore spomenuta limunska verbena i lemongrass su dobra zaštita protiv komaraca.

Mislite li da će se obiteljski biznis prenositi dalje s koljena na koljeno?

Marija: Ne znam (smijeh)

Bruna: Možda, pod uvjetom da tržnice kao i do sada dobro funkcioniraju. Vidjet ćemo što vrijeme donosi. Sve je dosta nepredvidivo, ali htjela bih nastaviti raditi ovaj posao.

Pomažu li vam državni poticaji za poljoprivrednike?

Ne koristimo nikakve poticaje, snalazimo se dobro i bez njih. Oslanjamo se isključivo na sebe i svoj rad.

Gdje se sve u Zagrebu može kupiti vaše začinsko, aromatično i egzotično bilje?

Bruna: Možete nas pronaći na tržnici Kvatrić, samo tražite crvenokosu tetu sa začinima (tako me zovu), Garden mallu subotom (Seljačka tržnica) i prodaja na kućnom pragu na Medvedskom brijegu. Od prošle godine imamo i dostavu, pokazala se kao odlično rješenje za ljude koji su u samoizolaciji, a žele se opustiti uz ljekovito i začinsko bilje.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori