Buč Kesidi: Samo je bitno otpustiti se od bilo kakvih očekivanja i uvek dozvoliti sebi da se dogodi nešto novo

Buč Kesidi: Samo je bitno otpustiti se od bilo kakvih očekivanja i uvek dozvoliti sebi da se dogodi nešto novo

Pančevački indie rock band Buč Kesidi dolazi ispred ALU-a i to ne na jedan, nego pet uzastopnih koncerata. Takav podvig u Zagrebu zadnji put je pošao za rukom samo legendarnoj Azri davnih osamdesetih. Nakon objave zadnjeg albuma “Euforija” bend je podigao prašinu u cijeloj regiji. Krenulo je s pjesmom “Nema ljubavi u klubu” a nastavilo s “Đuskanje ne pomaže”, “Tiho”, “Euforija” i ostalim pjesmama koje su samo potvrdile inovativnost i originalnost ovog benda koji pravi tek prve, ali velike korake u regionalnim rock vodama. Od zadnjeg koncerta u Saxu bilo je jasno da će Zagreb samo čekati da se ponovo došetaju u naše dvorište. I evo ih tu. Pet puta!

Negdje sam pročitao da planirate snimiti videospotove za sve pjesme s novog albuma. Mislite li da glazba danas jednostavno mora biti popraćena videom ili je to još jedan oblik umjetnosti u kojoj uživate pa želite i na taj način biti kreativni?

Nije da mora, ali je video spot već jako dugo deo pop kulture i pruža dobar način da se iz još jednog ugla izrazi tvoja muzika, što može i pojačati ideju i doći do šire publike. Sada su nam spotovi već uživanje jer imamo veliki broj talentovanih prijatelja iz polja vizuelnih umetnosti sa kojima jedva čekamo da uđemo u sledeći projekat.

Iako je rock’n’roll proglašen mrtvim već mali milion puta, oduvijek sam bio razmišljanja da nema tu nekog umiranja nego se jednostavno mora mijenjati. Drago mi je da ste vi to svojim zvukom i potvrdili. Mislite li da danas pored vašeg zvuka postoji još mjesta gdje bi se mladi bendovi mogli uklopiti i biti slušani?

Sigurno da postoji, i mi smo do našeg zvuka došli postepeno, po osećaju ali sa jasnim ciljem. U tom putu smo primili mnogo raznih uticaja i došli do nečega što je rešenje za nas da se izrazimo kroz muziku, ali neki novi bend taj put može da dovede do nekog skroz drugačijeg zvuka. Samo je bitno otpustiti se od bilo kakvih očekivanja i uvek dozvoliti sebi da se dogodi nešto novo.

Možete li nam objasniti kakav je kreativni proces nastanka vaših pjesama. S obzirom da se danas relativno jeftino može opremiti kućni studio, radite li pjesme u nekom takvom okruženju pa onda s njima idete dalje na snimanje i miksanje ili ste radije na probama uživo?

Na pesmama za prvi album smo radili vrlo bendovski, probe probe probe i onda pozovemo producenta na probu, onda još par proba i onda idemo u studio da snimimo. Od Euforije, neke pesme smo nas dvojica uvežbali na probama, ali za dosta pesama smo sami napravili demoe, i onda te demoe pokazali producentu Milanu Bjelici i radili na njima da bi došli do mape pesme koja treba da se snimi u studiju. To nam ide dosta lakše sada jer smo i sami opremili pristojan studio za te potrebe.

Radite li zajedno i tekstove i glazbu ili je svaki od vas zaslužan za određeni dio posla?

Zajedno radimo na svakoj pesmi. Svaki ima drugačiji pogled i na tekst i na muziku koju radimo, i kroz dopunjavanje te dve vizije završavamo pesme.

S obzirom da se radi od pet uzastopnih koncerata(s jednim danom pauze), imate li strah da bi do četvrtog ili petog koncerta moglo doći do pada euforije (pun intended 🙂 ) ili vas to ne brine? Što publika može očekivati od Buča ispred ALU?

Ne brine nas, svaki koncert će za nas biti drugačiji, spremni smo čak i sebe da iznenadimo tokom tih pet dana, tako da publika sigurno ne treba da se brine. A može da očekuje šljokice, ljubav, đuskanje i pevanje.

Par brzopoteznih za kraj:

Domaći bend/izvođač kojeg bi preporučili? 
Luka: Fantom, Luka Rajić. Uživo još bolji nego na snimcima.
Zoran: Pocket Palma i Porto Morto, kapiram da svi slušaju. Peki Pele je na plejlisti na ripitu takođe. 

Film koji vas je nasmijao do suza?
Luka: How to lose guy in 10 days
Zoran: 50 shades of gray 

Klupska svirka ili festival? 
Luka: Svako ima svoju čar.
Zoran: Festival leti, klub zimi.

Alkohol kojem, zbog nekih prijašnjih iskustava, više ne možete ni primirisati?
Luka: Vodka, posebno jeftinije varijante.
Zoran: Crveno vino, nikad više.

Ima li ljubavi u klubu? 🙂 
Luka: Ima bogami
Zoran: ofc

Naslovna foto: Sofija Modošanov i Ivana Tešić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori