Čak dva izdanja Školske knjige uvrštena su među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2021. godini

Čak dva izdanja Školske knjige uvrštena su među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2021. godini

Među najljepše oblikovanim hrvatskih knjigama objavljenim u 2021. godini našla su se čak dva izdanja Školske knjige: zbirka poezije za djecu i odrasle Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević i znanstvena monografija Zadar – Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu Antonije Mlikote.

Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga koji je raspisala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst uvršteno je 175 izdanja, a njih 17 izabrao je ocjenjivački sud u sastavu: akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK.

Zbirka pjesama za djecu i odrasle Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević obogaćuje jedinstvenim čitateljskim iskustvom sve književne sladokusce, zaljubljenike u poeziju i ljubitelje znalački dizajniranih i ilustriranih knjiga. Slikovnica privlači pozornost neobičnim formatom, odličnim ilustracijama Ane Kovačić i izvrsnim grafičkim oblikovanjem koje potpisuje Tea Pavić. Urednica knjige Emica Calogjera Rogić zaslužna je za neobičan format slikovnice.

Format harmonika/concertina primjenjuje se često za bookart-izdanja u malim nakladama. Njegova je posebnost u tome što se može listati i čitati kao klasična knjiga, a rastvoren dugačak je 176 cm i možemo ga čitati obostrano. Tako sve pjesme i ilustracije doživljavamo kao skladnu cjelinu, kao zaokruženi doživljaj djetinjstva, vedar i zabavan, ispunjen toplinom prijateljstva i velikih očekivanja.

Drugo izdanje Školske knjige, uvršteno među najljepše knjige objavljene u 2021. godini, kapitalno je djelo dr. sc. Antonije Mlikote u kojemu autorica daje detaljan uvid u poslijeratnu obnovu grada koji je stradao u savezničkom bombardiranju. Znanstvena monografija enciklopedijskog formata, s gotovo 900 stranica i 1360 fotografija i dokumenata, pod nazivom Zadar – Obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu izazvala je veliku pozornost Zadrana. Autorica Antonija Mlikota, izv. prof. s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, za svoj je znanstveni rad dobila nagradu grada Zadra. Za grafičko oblikovanje knjige, zapaženo na natječaju Hrvatska lijepa knjiga, zaslužne su Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić. 

Knjiga na temelju arhivskog istraživanja otkriva autentičnu povijesnu građu te čitanjem opsežne domaće i strane literature ulazi u vrijeme i teoriju urbanističkih pitanja koja su pratila obnovu Zadra u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća. Otkriva slijed stvarnih zbivanja, osoba, datuma, rješenja, povijest promišljanja i događanja. Sve je ilustrirano sačuvanim crtežima urbanističkih planova, arhitektonskih projekata, autentičnim fotografijama, dakako i osobnim deskripcijama te kataloški obrađenom građom s opsežnim navodima izvora i literature. Sve to raspravi daje težinu znanstveno vrijednoga štiva koje ima veliku vrijednost za povijest urbanizma i arhitekture.  

„U ovogodišnjem izboru nismo željeli uzimati u obzir rješenja prethodno poslanih odabira, a slijedili smo inventivnost pristupa koji prati duh današnjeg vremena”, istaknula je izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.

Nakon međunarodnog natječaja i izložbe Best Book Design from all over the World i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u sklopu izložbe Book Art International, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori