Centar za kulturu Trešnjevka organizira besplatan čitateljski klub ‘Čitajmo Trešnjevku’

Centar za kulturu Trešnjevka organizira besplatan čitateljski klub ‘Čitajmo Trešnjevku’

Riječi su, prema mojem ne tako skromnom mišljenju, naš najneiscrpniji izvor magije.

J. K. Rowling: Harry Potter i Darovi smrti

Obožavate li čitati? Volite li raspravljati s prijateljima o književnim djelima? Želite li čitati u okviru čitateljskog kluba i pričati o književnosti, možete se već danas potpuno besplatno pridružiti novom čitateljskom klubu Čitamo Trešnjevku. Voditeljica i moderatorica čitateljskog kluba je poznata književnica Julijana Matanović. Kroz osnivanje Čitateljskog kluba Čitamo Trešnjevku cilj je približiti kvartovsku književnost široj čitateljskoj publici koja se u brojnim čitateljskim klubovima, organiziranim u posljednje vrijeme, rijetko nađe na programu. Trešnjevka je bila i još uvijek jest česta inspiracija novijim hrvatskim piscima (Stanko Juriša, Boro Pavlović, Pavao Pavličić, Nada Gašić…). Na Trešnjevci su živjeli brojni hrvatski pisci, samo u Čakovečkoj ulici stanovali su Milivoj Slaviček, Ivan Raos, Antun Šoljan, Ivan Slamnig, Nikola Milićević. Treba spomenuti još neke književnike s „trešnjevačkim adresama“; Krunoslav Pranjić, Zoran Kravar i Ratko Cvetnić.

Čitateljski klub sastojat će se od tri područja interesa

Prva tema je Trešnjevka, u kojoj će se govoriti o Trešnjevki kroz poeziju te kroz djela Nade Gašić Voda, paučina i Drage Britvića Trešnjevačka balada, Od Selske do vječnosti, Te Savske magleKuće mojih  ljudi. Drugi tematski krug nosi naziv Na trešnjevačkoj adresi, a bavit će se djelima Antuna Šoljana, Ivana Slamniga, Zorana Kravara te Ratka Cvetnića, dok je naziv trećega tematskog kruga Pisci u trešnjevačkim ulicama, koji će se baviti pjesmama Silvija Strahimira Kranjčevića Prvi honorar i Žena.

Prijave se primaju na adresu vgasparin@cekate.hr, a možete se prijaviti za sljedeće termine:

8. travnja 2021. u 17.00 – čitat će se i pričati o djelu Antuna Šoljana Kratki izlet. Tada ujedno započinje tematski ciklus čitanja pisaca po kojima su nazvane trešnjevačke ulice.

22. travnja 2021. u 17.00 – gost će biti pisac Tomislav Šovagović koji je najnoviji roman napisao upravo o Trešnjevci i njenom okretištu.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori