Centar za ženske studije poziva vas na 15. Dane Marije Jurić Zagorke!

Centar za ženske studije poziva vas na 15. Dane Marije Jurić Zagorke!

Program započinje kostimiranom izvedbom ”Cvijet za riječ”- Ponesi cvijet za našu Zagorku 23. studenog 2021. u 18 h, okupljanjem ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici. Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku!

Povodom obljetnice njene smrti, otvaramo 15. Dane Marije Jurić Zagorke okupljanjem pred kipom naše omiljene spisateljice u Tkalčićevoj ulici. Zagorka je ispunila našu maštu a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Okupljanje će započeti u 18h ispred kipa. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena.

Centar za ženske studije

Predavanje Martine Findrik ”Zašto se ženu pretvara u čudovište?”

U srijedu 24. studenog 2021. u 19 h organizirano je predavanje Martine Findrik pod naslovom ”Zašto se ženu pretvara u čudovište?”. Od antičkih mitova do progona vještica povijest je prepuna primjera u kojima određeni tip žene pretvaraju u čudovište ili neku sablasnu figuru. U ovim pretvorbama pojedinke nestaju i izranjaju ”čudovišta”, najčešće oličenje strahova pojedinog društva. Pregledavajući stare legende, mitove, povijesne zapise i književna djela ili romane poput Zagorkine ”Gričke vještice”, opažamo kako se neki motivi u ovoj ”pretvorbi” ponavljaju. Može se zamijetiti da ovu preobrazbu obične žene u prijetnju, prate određene okolnosti ili karakteristike optužene. Što je bilo zajedničko Meduzama, vješticama, mračnim božicama i običnim ženama? Predavanje je uvod u skrovite dijelove ljudske podsvijesti i razotkriva potrebu da se nevidljiva prijetnja i strah manifestira u ”ženskom čudovištu”. Pridružite se predavanju koje secira nastanak mita o okrutnim ženama. Predavanje se održava putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na
broj telefona 099 697 0072. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Otvaranje Memorijalnog stana za javnost

U četvrtak, 25. studenog 2021. od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 28.11. od 11 do 19 sati. Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.

Edukativno kostimirana šetnja “Iz Zagorkinog pera”

U četvrtak, 25.11. u 19 h odvija se edukativno kostimirana šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Već više od stoljeća Zagorkina ”Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Znanstveno književni skup „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 26. i 27.11. održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“. U humanističkim i društvenim znanostima obrazovanje trajno zaokuplja istraživačke i teorijske interese. Usijanost rasprava oko obrazovnih programa i njihovih reformi naznaka je centralnosti uloge obrazovanja u stvaranju, održavanju i legitimaciji poretka. Povijesni put prema punopravnom građanstvu za žene, obespravljene i marginalizirane skupine vodio je kroz osvajanje polja obrazovanja i stjecanja uvjeta za intelektualni rad na ravnopravnim temeljima. Od postizanja različitih razina pismenosti i pristupa visokom obrazovanju, preko narodnom prosvjetom oblikovane „žene novog tipa“, vodio je do oblikovanja kritičkog znanja o ženama i sebi koje bi nadrastalo reprodukciju androcentričnih i klasno utemeljenih znanja. U Zagorkinoj životnoj priči i novinarsko-književnom opusu obrazovanje zauzima ključno mjesto. U svojim je djelima Zagorka obrazovanje prikazala kao područje rodne i klasne borbe u kojem biti „dobrom učenicom“ nije jednostavno posljedica truda i rada, već i pitanje privilegija, resursa i (ne)dostupnosti. U suvremenom kontekstu, bavimo se analizom strategija i tehnika poučavanja za rodnu ravnopravnost, iskustava projektne nastave, suradničkog učenja i postizanja odgojnih ishoda za aktivno građanstvo i izgradnju društva ravnopravnih i slobodnih s razbijanjem klasnih i inih nejednakosti. Zanimaju nas i kritički osvrti na aktualnu situaciju koja je razotkrila neuralgične točke suvremenih obrazovnih sustava i paradigmi stjecanja znanja. Izvanredno vrijeme pandemijske ugroze koronavirusom stubokom je promijenilo sve segmente našeg života, njegovu socijalnu i kulturnu, kognitivnu i emocionalnu potku, a posebice je poremetilo odnos prema znanju, znanosti i znanstvenim istinama. Zbog epidemiološke situacije u kojoj se
nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb”

U nedjelju 28. studenog 2021. održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

FOTO: Beli Zagreb Grad

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori