Chefica Ana Grgić Tomić na terasi Le Bistroa predstavila novi proljetni à la carte koncept

Chefica Ana Grgić Tomić na terasi Le Bistroa predstavila novi proljetni à la carte koncept

Dobro poznata foodie destinacija među Zagrepčanima, Esplanadin kultni Le Bistro, na svojoj živopisnoj terasi u centru Zagreba, uz DJ glazbu i atraktivan live cooking, brojnim je uzvanicima predstavio Anin novi proljetni à la carte koncept jela koji donosi niz zavodljivih spojeva nadahnutih svježinom proljeća. Chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara u ovoj je prigodi pred gostima pripremala niz privlačnih zalogaja i s osmijehom na licu pokazala kako istinski uživa u onome što radi. Predstavljanju proljetnog koncepta nazočili su brojni mediji, gosti Le Bistroa, kao i neke poznate osobe i gurmani, koji su među prvima imali priliku kušati jela koja su od danas dostupna gostima Le Bistroa.

„Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima. Istinski sam uživala kreirajući novi jelovnik Le Bistroa. Obožavam proljeće i ovu raskoš boja, tekstura i okusa koja me nadahnula da pripremim spoj iznenađujućih te nutritivno izbalansiranih i zdravih jela. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji mi šalju ono najbolje, tako da je priprema ovih jela bila užitak. Inspiracije nije nedostajalo”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

U pripremi jelovnika i ovog sam se puta vodila održivim načelom kuhanja da bi se svi dijelovi maksimalno iskoristili. Primjerice, za riblja jela upotrebljavam file, ali ostatak se ne baca – od glave i kostiju kuhamo fini temeljac. Pri izradi jelovnika nastojim što više sastojaka dobiti od lokalnih OPG-ova, dok je začinsko bilje iz mog vrta s terase Oleander, a sve u želji da bude domaće i da se pritom smanji štetan utjecaj na okoliš. Srdele i kozice stižu iz Jadrana, janjetina dolazi iz Gorskog kotara, dok kozji sir nabavljamo iz jednog maloga gospodarstva pored Zagreba.

Ana Grgić Tomić

Nadahnuta proljećem, Ana u novom jelovniku donosi gurmansku eksploziju boja i okusa

Proljeće je prilika da se Ana poigra sa sastojcima i tehnikama kuhanja, a mnogo toga priprema sa svojim timom u vlastitoj radionici. Srdelice, primjerice, marinira u soli i šećeru da bi iz njih izvukla vlagu, a poslužuje ih s domaćim pestom od peršina i marmeladom od rajčice koju sama priprema. Njoki od ljubičastog krumpira ručno su rađeni, a dolaze u spoju s domaćim kozjim sirom i ikrom pastrve. Ovaj put Ana priprema tunu kao arty mozaik – prvo je marinira u soli, reže na trakice i oblaže algama, potom je kuha sous vide i reže na ploške, a svježinu tuni dodatno daju sok od krastavaca, menta i domaće potočarke. Lagano pečeni gof dolazi na tanjuru s karameliziranim mladim zeljem, dok je romb u zanimljivoj kombinaciji s keljom i bijelim grahom. Artičoke se kuhaju u soku od začinskog bilja i poslužuju uz mladu janjetinu.

Uz kreativne i iznenađujuće spojeve Ana je vodila računa o tome da dio jela bude prilagođen vegetarijanskoj prehrani i onima koji jedu prema halal standardima kao i osobama koje ne jedu gluten. Svakako vrijedi istaknuti legendarne Esplanadine štrukle u bezglutenskoj varijanti koje su podjednako ukusne kao i one s pšeničnim brašnom.

Hotel Esplanade oduvijek je bio prepoznatljiv po vrhunskoj usluzi, a to podrazumijeva i prilagodbu u skladu s potrebama i željama gostiju. Volim reći da smo jedan od rijetkih restorana koji svoju ponudu može prilagoditi potrebama i navikama gostiju, a naše osoblje upoznato je sa standardima različitih prehrana, stoga nam gosti dolaze s povjerenjem.

voditelj restorana Ivan Trbušić

FOTO: Goran Jakuš

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori