Ciklus ‘Kako smo prestali brinuti’ u Kinoteci: Izbor filmskih klasika koji pokazuju da neuspjeh nije kraj

Ciklus ‘Kako smo prestali brinuti’ u Kinoteci: Izbor filmskih klasika koji pokazuju da neuspjeh nije kraj

Ciklus Umijeće neuspjeha zaključuje Kako smo prestali brinuti, izbor filmskih klasika koji pokazuju da neuspjeh može biti samo otvaranje prostora za nove mogućnosti, gramatiku i pravila. Kronika jednog ljeta Jeana Roucha i Edgara Morina fascinantna je priča o tome kako autor ne može kontrolirati značenje. Radi se o djelu koje je etabliralo smjer filma istine (cinéma vérité) u dokumentarizmu, a ujedno i jednoj od najljepših posveta kompleksnosti i nepredvidljivosti sedme umjetnosti.

Dr. Strangelove Stanleya Kubricka podsjeća da razlika između reda i kaosa može biti udaljena tek jednim pritiskom gumba, ali i da u vremenima krize upravo humor može biti najsnažnije oružje protiv paranoje i straha.

Ciklus zaključava Povećanje, Zlatnom palmom nagrađeno remek-djelo Michelangela Atnonionija, koje pokazuje da neuspjeh nije isto što i poraz, nego uvod u novu igru čija pravila tek trebamo otkriti.

Vizije: Rewind & Play

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti, a u njegovu posljednjem ovosezonskom izdanju gledat će se jedan aktualan naslov.

Redatelj Alain Gomis pronašao je neobjavljene snimke sa snimanja emisije Jazz Portrait francuske televizije iz 1969. s genijalnim pijanistom i skladateljem Theloniousom Monkom. Gomis iz tog sirovog materijala rekonstruira rzagovor između Monka i samog voditelja, stvorivši originalnu, zabavnu i povremeno bizarnu komornu igru u kojoj se Monk suočava s nametanjem stereotipa i predrasuda.

Gomisov Rewind & Play premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je osvojio i publiku i kritiku, a mi ga prikazujemo u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

Noviteti: Iz Rupe pod oblake

Proljetna sezona ispraća se u društvu nagrađivanih dokumentarnih filmova: Rupa Michelangela Frammartina i Veće od traume Vedrane Pribačić.

Nasmijat ćete se uz Penélope Cruz i Antonija Banderasa u španjolskoj komediji Ego protiv ega, a u ljeto odlazimo u društvu Toma Cruisea i njegovih čeličnih ljubimaca u Top Gun: Maverick – jednom od rijetkih nastavaka za koji kritika tvrdi da je nadmašio original. Je li to zbilja tako – dođite i provjerite!

Praktične informacije

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori