fbpx

Ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije na Labuđem otoku

Ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije na Labuđem otoku

Uvertira u normalu

Zagrebački je zoološki vrt započeo s radom još 1. svibnja, a samo dvadeset i tri dana kasnije u njemu je počeo niz koncerata Zagrebačke filharmonije. To je ujedno prvi koncert održan u gradu nakon popuštanja strogih mjera karantene koje su uvedene zbog aktualne pandemije koronavirusa. Ta uvertira u normalnost bit će obilježena glazbom koja će ublažiti zasigurno nakupljene simptome stresa izazvane izolacijom, u ljudi i u životinja. Ciklus koncerata nastavit će se i svake subote tijekom lipnja.

Merkat u Zoološkm vrtu grada Zagreba (Izvor: Facebook)

Nisu sve životinje pobornici klasike

Budući da je pozitivan utjecaj glazbe na životinje dobro dokumentiran jasno je da njezino puštanje može poboljšati živote životinja u zoološkim vrtovima. Terapija glazbom osobito je potrebna i djelotvorna u trenutcima kada je dobar dio životinja iz zooloških vrtova izložen višoj razini stresa od one uobičajene. Da životinje zaista uživaju u glazbi uvjerili su se zaposlenici Zoološkog vrta i farme Noina arka u Bristolu koji su potvrdili da glazba ima snažno terapeutsko djelovanje, ali da ista vrsta glazbe neće imati isti učinak na različite životinjske vrste odnosno da životinje imaju različite glazbene ukuse. Tako dok su velike mačke, kao i u ostalom slonovi pobornici klasične glazbe, nosorozi pokazuju pak veći interes za pop i plesnu glazbu.

Lav u zoološkom vrtu u Dublinu (Izvor: Facebook)

Koncerti na Labuđem otoku

Subotnji ciklus koncerata u Zagrebačkom Zoološkom vrtu održavat će se tijekom cijelog lipnja na Labuđem otoku. Ovaj je otok u nedavnoj modernizaciji zoološkog vrta, iz 2016. godine, postao dostupan posjetiteljima, a može mu se pristupiti novo sagrađenim Ribarevim mostom.

Prilaz Labuđem otoku Ribarevim mostom (Izvor: Facebook)

Zoološki vrt grada Zagreba u znaku jubileja 5 do 100

Odlučite li provesti jednu od nekoliko narednih subotnjih večeri na drugačiji način, primjerice slušajući Zagrebačku filharmoniju pod vedrim nebom zasigurno nećete požaliti. Za potpuni ugođaj bit će vam potreban samo jastučić ili dekica i spremni ste. Ujedno, dođite svakako i 13. lipnja kada posjetitelje očekuje posebno atraktivan program jer vrt slavi svoj 95 rođendan.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori