Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Marija Jurić Zagorka autorica je koja se višestruko služi narativnim konvencijama povijesne romanse kako bi privukla čitateljice i čitatelje ljubavno-avanturističkim zapletima, uplećući u narativno tkivo romana ženske strategije rodnog otpora patrijarhalnom sustavu. I kada pomislimo na nositeljice otpora društvenim konvencijama i nametnutim ulogama u njezinim romanima, obično se prvo sjetimo pozitivki.

Međutim, Zagorka je stvorila brojne ženske likove mračnih osobnosti koje se također opiru patrijarhalnim kulturnim definicijama ženstva. Upravo je njihovo postojanje u mnogim romanima ključno za razvoj naracije tih romana, a svojim
prkosnim osobnostima i nesputanim djelovanjem (in)direktno svjedoče svoj otpor. Izlaganje je zamišljeno upravo kao razgovor o njima.

Pridružite se ciklusu predavanja Vesne Barilar: Zagorkine Zlice od Opaka – kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure u srijedu, 23. lipnja 2021. u 19.00 sati.

Broj mjesta je ograničen! Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr. Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!


FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori