‘Concerto Grosso’ Zagrebačkog orkestra ZET-a za međunarodnu zajednicu vjernika katolika u Zagrebu

‘Concerto Grosso’ Zagrebačkog orkestra ZET-a za međunarodnu zajednicu vjernika katolika u Zagrebu

Zajednica vjernika stranaca i govornika engleskoga jezika svečano će proslaviti svetkovinu Presvetoga Trojstva u nedjelju 12. lipnja u crkvi svetoga Blaža u Zagrebu. Misno slavlje s početkom u 12.30 sati, predvoditi će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua. Misu će glazbeno animirati Zagrebački orkestar ZET-a zajedno sa Zagrebačkim katedralnim mješovitim zborom te Zborom mladih Maranatha. Nakon svete mise, Zagrebački orkestar ZET-a održat će prigodni koncert kao dio obilježavanja 95. obljetnice postojanja orkestra.

U crkvi svetoga Blaža u Zagrebu svake nedjelje u 12.30 sati slavi se sveta misa na engleskom jeziku koju predvodi povjerenik za pastoral migranata i turista zagrebačke nadbiskupije i župnik in solidum župe svetog Blaža, vlč. Anđelko Katanec. Na misi se okupljaju vjernici sa svih kontinenata koji žive ili borave u Zagrebu, kao i zainteresirani Hrvati. U posljednje vrijeme uvelike je porastao broj vjernika iz Filipina. U sklopu pastorala stranaca postoje katehetske pripreme za djecu, katekumenat za odrasle, mjesečna druženja i druge prigodne pobožnosti na engleskom jeziku. 

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, predvodit će misno slavlje na engleskom jeziku o svetkovini Presvetoga Trojstva, 12. lipnja u 12.30 sati u crkvi svetoga Blaža. Njegov pohod je ohrabrenje vjernicima koji se redovito okupljaju u crkvi, ali i poziv drugima da se pridruže i uključe u ovu međunarodnu zajednicu vjernika katolika u Zagrebu. 

Spomenuto misno slavlje uzveličat će Zagrebački orkestar ZET-a koji ove godine slavi 95-u obljetnicu. Radi se o vrsnom puhačkom orkestru koji redovito nastupa na manifestacijama u gradu Zagrebu, a bilježi zapažene nastupe i izvan grada te na međunarodnim festivalima. Voditeljica projekata Orkestra je Jelena Horvatinec mag.ing.agr. 

Uz njihove instrumente, na misi će udruženo pjevati Zagrebački katedralni mješoviti zbor te Zbor mladih Maranatha iz župe Blažene Djevice Marije Žalosne zagrebačkoga naselja Špansko. Oba zbora vodi Matija Škvorc. Misni dijelovi bit će na latinskom jeziku, a ostale pjesme na engleskom. 

Po završetku svete mise Orkestar ZET-a održat će koncert klasične glazbe „Concerto Grosso“pod ravananjem dirigenta Hrvoja Pintarića i tako pokazati puni sjaj zvuka svojih instrumenata i umijeća. Na repertoaru su Georg Friedrich Händel: Wassermusik, Jacob de Haan: Ammerland, Ted Huggens: Air Poetique, Joaquin Rodrigo: Concierto de Aranjuez, Ted Huggens: New Baroque Suite. Koncertom će počastiti sudionike misnoga slavlja i nastaviti bogati program proslave 95 godina postojanja i neprekidnog djelovanja.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori