fbpx

Croatian Travel Festival: Odabrani dobitnici Nagrade ‘Dijana Klarić’

Croatian Travel Festival: Odabrani dobitnici Nagrade ‘Dijana Klarić’

Croatian Travel Festival projekt je kojeg je Hrvatski klub putnika pokrenuo 2012. godine. Ideju organizatora da festival preraste u tradicionalno godišnje okupljanje najpoznatijih putopisaca i putnika podržali su sudionici, ali i publika. 

Nagrada „Dijana Klarić“ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju koja je svoja iskustva s putovanja rado dijelila kao sudionica Croatian Travel Festivala. Inicijativu za dodjelu nagrade pokrenuo je Hrvatski klub putnika u suradnji i uz podršku Dijanine obitelji. Nagrada je prvi put dodijeljena 2014. godine, a već na prvi natječaj pristigli su brojni radovi za svih pet kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje.

Nagradu u svakoj kategoriji dodjeljuje stručni žiri, a kategorije za koje se brojni putopisci i putnici natječu su:

  1. Najbolji putopis
  2. Najbolja fotografija
  3. Najbolji film
  4. Najbolji projekt
  5. Putnik godine

Ovogodišnji pobjednici

Reportaža Hrvoja Ivančića iz Konga proglašena je najboljim ovogodišnjim putopisom objavljenim u Hrvatskoj. U svome obrazloženju žiri je naveo kako su Ivančićeve reportaže vrlo napeto, informativno i zanimljivo štivu, naglasivši kako je autor po Africi putovao samo s prtljagom koju je nosio u tri PVC vrećice.

Tako je na devetom izdanju Croatian Travel Festivala izabran i „Putnik godine“. Tu je titulu dobio Slaven Škrobot, 33-godišnji Zagrepčanin koji se prije jedanaest godina nakon skoka u more teško ozlijedio i od tada je u invalidskim kolicima. No, to ga ne sprječava da putuje diljem svijeta i sa svojih putovanja donosi zanimljiva iskustva i sjajne fotografije.

Nagrada za putopisnu fotografiju dodijeljena je Faniti Barčot-Nikolac iz Rijeke koja je s putovanja u Maroko donijela sjajnu fotografiju s kojom je već pobjeđivala na nekoliko fotonatječaja. 

Za najbolji putopisni film nagrađen je film Nikole Horvata „Why Do I Hike“. Horvat, koji je lani bio proglašen za „Putnika godine“, film je snimao po poznatoj stazi Pacific Crest Trail koja se proteže na 4.300 kilometara uz američku obalu Tihog oceana. 

U posljednjoj kategoriji, onoj za najbolji putnički projekt, trijumfirao je projekt koji potpisuje Tea Grginović. Ona se, naime, uputila u mongolske stepe i tamo sama putovala, najvećim dijelom jašući konja cijelih mjesec dana i prešavši preko 500 kilometara. 

Izvor:

  • Lupiga.com
  • Hrvatski klub putnika

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *