fbpx

Čudesna šuma: Prvi hrvatski dugometražni crtani film

Čudesna šuma: Prvi hrvatski dugometražni crtani film

Čudesna šuma  (eng. The Elm-Chanted Forest) prvi je hrvatski dugometražni crtani film. Snimljen je 1986. u suradnji između hrvatske (onda SFRJ) produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest.  Ovaj crtani film smatra se jednim od najpopularnijih na području bivše Jugoslavije.

Film su režirali Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović. Scenarij je napisan prema originalnoj priči Sunčane Škrinjarić.

Radnja se odvija u Čudesnoj šumi, mjestu punom sretnih životinja, koju štiti čarobni hrast koji, navodno, pruža zaštitu svakome tko se skloni ispod njega. 

Jednog dana, u šumu dolazi slikar Paleta koji zaspi ispod čarobnog hrasta. Kad se probudi, saznaje da mu je hrast dao moć sporazumijevanja sa životinjama i da stvara čarolije svojim kistom. Ubrzo upoznaje neke od stanovnika šume kao što su dabar Oštrozub, medvjed Mate, lisica Lili i ježevi Do, Re i Mi.

U međuvremenu, zli se Kaktus Car koji vlada šumom zabrinjava zbog slikarovog dolaska u šumu, jer će po proročanstvu čovjek dokrajčiti vlast kaktusa, i šalje svog dvorskog čarobnjaka Štapića da dovede slikara. 

Međutim, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, Štapić se pridružuje družini koja čuva slikara. Vidjevši da ga je Štapić izdao, Kaktus Car odlučuje uništiti cijelu šumu ako se slikar ne preda. Ali, svi njegovi pokušaji uništavanja šume su neuspjeli zbog slikarovog čarobnog kista. Međutim, slikar saznaje da će njegove moći trajati samo do zore. Kasnije, u razgovoru sa životinjama u šumi, slikar dolazi na ideju da je Kaktus Car zao jer nikada nije procvjetao. Štapić, nakon brojnih problema, uspjeva napraviti napitak od kojeg bi Car procvjetao. Družina uspjeva ući u Kaktusov dvorac i napoji ga napitkom, od kojeg Car zaista procvjeta i postane dobar, a tako i čitava šuma.

Iako film nije bio najbolje prihvaćen u SAD-u zbog animacije koja je bila niže razine u usporedbi s američkom, film je i dan-danas veoma popularan i poštivan u zemljama bivše Jugoslavije zbog bajkovite priče prikladne za djecu, simpatičnih likova i animacije koja je onda bila veliki pomak za Hrvatsku i susjedstvo.

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *