Damir Hoyka predstavio svoj prvi roman za djecu u sklopu Zekanja u ZOO vrtu

Damir Hoyka predstavio svoj prvi roman za djecu u sklopu Zekanja u ZOO vrtu

Damir Hoyka u Zoološkom je vrtu grada Zagreba predstavio svoj prvi roman za djecu Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment.

Riječ je o prvom iz serije romana o desetogodišnjoj djevojčici Tizi Enili koja s roditeljima, vrhunskim znanstvenicima, živi u izmišljenom gradu Gea na istoimenu otoku.

Tizi pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija čovječanstvu omogućiti napredak i kvalitetniji život. Kod djece se naprednim edukativnim metodama otkrivaju i razvijaju individualne sposobnosti. Radnja romana u kojem Tizi prolazi pustolovinu života, događa se u alternativnoj sadašnjosti i kritički se bavi aktualnim temama – od uništavanja Zemlje zbog profita do razvoja umjetne inteligencije. Jedna od temeljnih ideja djela je da svi imamo sposobnosti učiniti svijet boljim.

Damir Hoyka

Hoyka se nada da će ovim romanom utjecati na promjene obrazovnog sustava

Roman je prvenstveno namijenjen djeci i mladima u dobi od 7 do 18 godina, no pisan je tako da je zanimljiv i starijim čitateljima. Hoyka iza sebe ima nekoliko književnih djela, a najuspješnije je Xavia koja je 2009. godine dobila nagradu SFERA za najbolji znanstveno-fantastični roman. Nada se da će novim romanom utjecati na promjene obrazovnog sustava.

Obrazovni sustavi moraju se prilagođavati vremenu. Mnogi današnji učenici imat će zanimanja koja još ne postoje. Informacije su danas lako dostupne, no djeca trebaju naučiti kako ih koristiti.

Akademik Igor Vlahović

Roman Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment predstavljen je u sklopu Zekanja u Zoo vrtu, manifestacije koja se u Zoološkom vrtu grada Zagreba tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak.

Vjerujem da bi se naš edukativni program svidio i Tizi Enili. Djecu poučavamo da se dive životinjskom svijetu te da ga poštuju i štite. Gotovo sve što činimo u našem svakodnevnom životu – od štednje vode pri jutarnjem pranju zuba do isključivanja nepotrebnih uređaja iz struje navečer, odražava se na naš planet i njegov živi svijet. Pravo je vrijeme da to osvijestimo – već drugi Uskrs slavimo u doba dok svijetom hara pandemija novog koronavirusa.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba

Životinje u Zoološkom vrtu dobile su uskrsne pisanice. Nekima su poslužene kaširane pisanice ispunjene njihovom omiljenom hranom, a nekima kuhana jaja obojena prirodnim bojama. Brk su omastili prstenastorepi lemuri, afrički lavovi, merkati, nosati rakuni, smeđi kapucini i čimpanze. Festivala proljeća u Divljem srcu grada traje do 11. travnja 2021. godine. Partneri Festivala su Panasonic, Biorela i Cewe.

FOTO: PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori