Danas obilježavamo 11. godišnjicu smrti najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun

Danas obilježavamo 11. godišnjicu smrti najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun

Prošlo je jedanaest godina otkako nas je napustila Vesna Parun, pjesnikinja mediteranskih korijena koja je postala sinonim za ljubavno pjesništvo nostalgičnog raspoloženja.

U Muzeju Prigorja u Sesvetama postavljena je koncem prošle godine izložba Balade Vesne Parun. Prvi dio izložbe pod naslovom Sesvetska balada Vesne Parun bio je postavljen u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete i u njemu se s nekoliko arhitektonskih crteža, tekstualnom legendom te suvremenom slikanom interpretacijom pjesme Balada prevarenog cvijeća autorice Sanele Đurinec Raič javnosti pojasnila veza pjesnikinje sa Sesvetama: u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi upravo Knjižnica Sesvete.

Na sesvetskim putovima nastala je i poznata spomenuta balada te pjesma Napuštena

Jednako tako pjesnikinja je odavde tijekom rata pješke odlazila do Zagreba i prenosila mlijeko i hranu, kako je zapisala u autobiografskoj prozi Noć za pakost: moj život u 40 vreća

A u Galeriji Kurija u Muzeju Prigorja bili su izloženi likovni radovi Parunove, njih negdje oko dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružili su im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi i dekorativne cvjetne cjeline.

Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70-ih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80-ih pa sve do kraja 90-ih godina 20. stoljeća. U tom razdoblju priredila je desetak izložbi među kojima ističemo onu u Čakovcu Koralj vraćen Međimurju i onu u Zagrebu – Zlarinski zapis, obje održane 1995. godine. Uz to, napisala je i niz predgovora i govora na otvorenjima izložaba drugih umjetnika, a o čemu je sačuvana dokumentacija u Hrvatskom državnom arhivu. Autorice izložbe bile su Morena Želja Želle i Žarka Vujić. Izložba i katalog izložbe mogu se pogledati na poveznici.

Originalne umjetnine (uz nešto fotografija, nagrada i dvjestotinjak knjiga) otkupio je Muzej Prigorja od redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, za svoj fundus i na njemu uspostavio jednu malu memorijalnu točku posvećenu pjesnikinji. Upravo iz kolekcije knjiga izdvajamo četrdesetak knjiga bugarskih autora, odredom velikana i klasika bugarske književnosti druge polovice 20. stoljeća koje su vlastoručno potpisali i posvetili Vesni Parun, a koje će za izložbu u povodu pjesnikinjinog 100. rođendana 2022. godine pripremiti Ksenija Banović, autorica brojnih izložbi o bugarskoj književnosti i kulturi.

Manje je poznato da je živjela na relaciji Sofija-Zagreb od 1962. do 1968.

Naime, uz devedesetak autorskih knjiga koje je objavila, Vesna Parun bavila se i prijevodom poezije s njemačkog, francuskog, slovenskog i bugarskog jezika. U njezinoj bogatoj biografiji gotovo je nepoznata činjenica o životu na relaciji Sofija-Zagreb u periodu od 1962. do 1968. godine. Poznanstvo s Radojem Ralinom i Blagom Dimitrovom na Omladinskoj radnoj akciji 1947., zauvijek ju je vezalo uz Bugarsku gdje je prijateljevala s bugarskim intelektualcima, uglavnom mladim satiričarima i disidentima.

Vesna Parun morala je kao žrtva političkih igara napustiti Bugarsku 1968. godine, no do kraja života nastavila je njegovati književne veze s Bugarskom te prevoditi. Zaslužna je za prijevode čitave plejade bugarskih pjesnika, objavljivanih u hrvatskoj periodici.

FOTO: Muzej Prigorja

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori