Darko Rundek: Navike se lako mijenjaju ako imate povjerenja u vlastito mišljenje

Darko Rundek: Navike se lako mijenjaju ako imate povjerenja u vlastito mišljenje

Ako ste već čuli novi album Darka Rundeka & Ekipe, koji je izašao krajem prošle godine, onda ste posjetili metafizički prostor između dva svijeta: DO i OD. Ovim je albumom Rundek dokazao da je nepresušan izvor svježih ideja, baš kao i prije 40 godina, kad je počinjao s Haustorom. Doznali smo više o novom albumu i suradnji s Rokom Crnićem i Ekipom.

Voditelj Radio Beograda Vlada Džet Janković rekao je da ste jedan od onih autora koji stalno eksperimentiraju. Kako ste odlučili u kojem će smjeru ići Brisani prostor?

S jedne strane se taj smjer ukazivao kroz zajedničke improvizacije. S druge strane, imao sam potrebu usmjeriti pažnju prema pitanjima koja se otvaraju dramatičnom situacijom u koju je ljudskom aktivnošću doveden život na Zemlji i urušavanjem naše civilizacije.

Ovo je prvi album poslije Haustora na kojem se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora, a to je Roko Crnić. Kako ste pronašli zajednički jezik? Koliko su Vam i ostali članovi Ekipe pomogli? 

Lako smo pronašli zajednički jezik, jer smo njime govorili od početka, ali presudno je bilo i to što je on prožimao cijelu Ekipu. Tako da je Brisani prostor proizašao iz zajedništva, nesebične suradnje i gušta.

Novi album sastoji se od dvije DO i OD priče. Kako ih trebamo slušati? Postoji li neka razlika u stilovima? 

Prvi dio, nazvan DO, su dovršene pjesme na čijim smo aranžmanima radili. Drugi dio, OD je baziran na autentičnim snimkama sa sejšna na kojima su pjesme nastale. Slušatelj će prema svojim afinitetima izabrati koji mu je dio bliskiji. Ideja je da se Brisani prostor zapravo nalazi između DO i OD. Između kraja jednog i početka drugog kontinuiteta.

Kada je album izašao, pozvali ste fanove da Vam kažu što misle o novim pjesmama. Je li Vas neki odgovor posebno iznenadio?

Došla je i jedna stvarno jaka pjesma dostojna Ujevića ili Disa. Bio je to velik poklon, a i puno originalnih i iskrenih komentara na kojima sam vrlo zahvalan.

Jedan od singlova koji su najavili album bila je pjesma Tko su svi ti ljudi. Rekli ste kako su sve duhovne tradicije zasnovane na obuzdavanju sebičnosti, njegovanju suosjećanja i priznavanju razina postojanja koje nas nadilaze. Zašto je suvremenom čovjeku toliko teško obuzdati sebičnost?

Zbog toga što je moderna civilizacija zasnovana na njoj. Što je veliča.

Izvor: Darko Rundek

Aktivno se borite za zaštitu okoline i ukazujete na potrebu za promjenu naših navika. Koliko je teško promijeniti navike dok živimo u ovom ubrzanom svijetu gdje nas uče kako navesti ljude da misle i rade ono što gazda hoće da misle i rade?

Zapravo je lako. Ako imate povjerenja u vlastito mišljenje. Učite tome vlastitu djecu.

Povodom 40 godina novog vala, Croatia Records objavila je reizdanje prvog Haustorovog albuma, a prva tiraža bila je skoro rasprodana na sam dan izlaska. Jeste li iznenađeni što su te pjesme aktualne i danas i što ih i mladi ljudi, koji nisu bili rođeni u to doba, traže i slušaju?

Pa zapravo i nisam. Haustor je na neki tajanstven način urastao u podsvijest kasnijih generacija…

Jeste li ikad razmišljali o tome da prestanete gledati televiziju?

Već dugo je rijetko gledam.

Nekoliko brzopoteznih:

Pjesma za koju biste voljeli da je Vaša: Sunce od Letu štuke.

Posljednji koncert na kojem ste bili: Kazan u KC Mesnička.

Posljednja pjesma koju ste poslušali: Black · Pearl Jam.

Pozornica na koju biste se voljeli popeti, a da za to još niste imali priliku: Knitting Factory NY.

Pjesma koja za Vas znači nadu: Mi nismo sami.

Fotografije ustupio Darko Rundek.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori