fbpx

Demetrova Teuta: Beskrajna, ali tragična ljubav u sferi bajkovitoga

Demetrova Teuta: Beskrajna, ali tragična ljubav u sferi bajkovitoga

 O književnoj, ali i povijesnoj tradiciji Zagreba svjedoče ulice koje svojim nazivima čuvaju spomen na brojne književne velikane.

Zagrebačke ulice kao vjerni čuvatelji književne i povijesne tradicije

U malenom dijelu ovoga veličanstvenog grada smjestile su se ulice čija imena podsjećaju stanovnike na hrabre i odvažne likove, poput Marulićeve Judite, koji nisu prezali pred opasnostima ne bi li očuvali žarko željenu slobodu. Neke od njih pak, kao što je Ulica Zlatarova zlata, na zanimljiv način donose priče o zagrebačkoj povijesti i njezinim ličnostima koji su doprinijeli njezinu razvitku.

ZLATAROVO ZLATO - Logovita
Izvor: Logovita

Dimitrije Demeter- značajna osoba hrvatskog romantizma

Među ulicama koje odišu književnom poviješću smještena je i Ulica Demetrove Teute. Nesumnjivo je kako osnivač kazališta u Hrvatskoj zaslužuje barem djelić grada koji će nositi njegovo ime.

Izvor: You Tube

Rođen je u Zagrebu 1811. godine te u istome preminuo 1872. godine. Zahvaljujući svojoj darovitosti tijekom života bio je poznat kao pjesnik, pripovjedač i dramski pisac. Studirao je filozofiju i medicinu u Grazu i Beču.

Tijekom studija bio je posvećen književnom radu, a nakon njegova završetku bio je okupiran Ilirskim pokretom o kojem progovara u svojoj najpoznatijoj drami Teuta. Djelo se može odrediti kao povijesna tragedija koja obiluje brojnim romantičarskim obilježjima.

Teuta – odlučna i ratoborna ilirska kraljica – Antena Zadar
Izvor: Antena Zadar

Teuta je bila mudrija od zmije, hrabrija od lava i vilinski lijepa, a još uvijek se priča o njenom sakrivenom blagu.

Motivi pisanja

Budući da Demeter potječe iz grčke obitelji koja je bila vođena nastojanjima za slobodu, od malih nogu dobio je borbeni i neslomljiv duh koji je vidljiv u njegovom bogatom književnom stvaralaštvu.

Osim Teute, veliku slavu stekao je knjigom Dramatička pokušenja u kojoj pomoću motiva krvne osvete progovara o ljubavi i mržnji. Unatoč svom silnom uspjehu romantičarskoj tragediji Teuta ne može konkurirati nijednom njegovu djelu. Vođen povijesti Ilira, u međusobnom sukobu protagonista tragedije želi istaknuti posljedice međusobnih sukoba kao i sebičnost brojnih pojedinaca.

Dimitrija Demeter – Wikipedija
Dimitrije Demeter. Izvor: Wikipedia

Kako mnogi navode, nastanku Demetrove Teute možemo zahvaliti njegovim idejama o potlačenima i obespravljenima te ponekim autorovim vizijama Hrvatskog narodnog preporoda. Svoje ideje slavenskoga zajedništva koje je većinski preuzeo od Gaja, kao i umetke vlastitog svjetonazora cjelovito je iznio u tragediji u pet činova.

Teuta ili gusarska kraljica

Tragedija prati život posljednje ilirske kraljice Teute koja je mnogima poznata i kao gusarska kraljica. Prema riječima narodne predaje bila je mudrija od zmije, hrabrija od lava i vilinski lijepa. Došavši na vlast nakon ilirskog kralja Agrona, dopustila je svojim državljanima plovidbu na Jadranskom i Egejskom moru.

Nakon što je odbila zahtjev Rimljana o njihovoj poštedi te naredbe o ubojstvu mlađeg rimskog poslanika započeo je rat između Rimljana i Ilira. Rat završava nepovoljno za Teutu jer je njezina vladavina i sloboda kretanja njezina naroda bila uvelike ograničena. Autor ispripovijedanom pričom jasno ukazuje na posljedice sebičnosti pojedinaca i međusobnih sukoba što za Ilirsko kraljevstvo znači gubitak slobode čiji je uzrok unutrašnja nesloga.

Jadranski vali, kažu, nisu prestali oplakivati Teutu, tu mitsku kraljicu mora koja živi u predaji o prkosnoj vladarici i gusarskoj gspodarici.

Opozicija ropstva i slobode

Osim opozicije dobra i zla u djelu se suprotstavljaju ropstvo i sloboda. Sloboda se očituje u liku Teute kada saznaje za smrt svojega supruga čime ona postaje slobodna.

Isti događaj za njezin narod predstavlja prekid slobode i početak ropstva što je vidljivo u Radovanovim riječima: Teško tebi, domovino moja!

Izvor: You Tube

Romatičarska ljubav

Neizostavna stavka romantizma je, dakako, ljubav. Ni Dimitrije Demeter je nije zaobišao u svojoj tragediji. Motiv ljubavi se mijenja u spomenutom razdoblju jer ona postaje izborom svakoga pojedinca, a ne puko nametanje od autoriteta čime, svakako, gubi na svojoj punini i vrijednosti. Književnici, među kojima je i Demeter, zalažu se za ljubav na kakvu nas srce upućuje.

Teutin lik tijekom djela

Teutin lik tijekom djela je prošao brojne promjene. Isprva ju možemo promatrati kao prilično štur i okrutan ženski lik koji uživa u svojoj moći te koja nerijetko postupa okrutno s ljudima iz svoje okoline. Prezire brak i majčinstvo.

Mniš li jer sam žena, ko u muhe da su meni sile? Ja vas poznam, oholi muževi; dobit ćete nadamnom sad slavit Dijane mi! Tog junaka nema da se s njime ne bih takmit smjela.

Tuđe osjećaje prima na znanje te se ne obazire na njih jer joj je vlastito zadovoljstvo i ugodnost, ipak, primarni cilj. Na samom kraju djela prethodno hladna i okrutna Teuta uspijeva pronaći toplinu ljubavi u svojem srcu te ih i iznijeti. Unatoč prvotnom zavidnom položaju i svoj moći završava tragično.

Izvor:

Gabrijela Poljak

Učenica četvrtog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije "Matija Mesić". U slobodno vrijeme rado čita i provodi vrijeme u prirodi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *