Dienne: Glazba mi je svojevrsna komunikacija sa svijetom i ljudima oko sebe

Dienne: Glazba mi je svojevrsna komunikacija sa svijetom i ljudima oko sebe

Tiho pada mrak peti je singl Dienne, kantautorice bogatog glazbenog obrazovanja koja je pjevala u raznim rock i metal bendovima, a od 2017. pokreće solo glazbeni projekt. Pjesma i spot govore o pronalaženju snage u sebi kada nam problemi stanu na put, a s Dienne smo razgovarali dosadašnjim singlovima, inspiraciji i solo vodama.

Kako biste predstavili sebe, tj. opisali svoju glazbu?

Smatram da sam outsider koji je drugačiji od trendova. Glazba mi je svojevrsna komunikacija sa svijetom i ljudima oko sebe. To je moj način prenošenja emocije, misli i osjećaja s drugima.

Osim pjevanja, svirate klavir, bavite se montažom i ljubiteljica ste video igara, a sve to ste objedinili u prvom singlu Put prema istini. Recite nam nešto više o procesu nastanka te pjesme.

Put prema istini je nastao davno, čak se više i ne sjećam nekih detalja, znam da sam bila pod blagim osjećajem praznine, inspirirana igrom koju sam nedavno završila (Dragon Age: Inquisition), bilo je rano ujutro (jer sam do ranojutarnjih sati igrala), sjela sam za klavir i samo je krenulo iz mene. Prvo je nastala melodija, pa tekst. Kasnije sam dodala aranžmane, orkestracije i tako se stvorio Put prema istini.

Nastupali ste diljem Europe kao pjevačica metal benda Rising Dream, a od 2017. ste u solo vodama. Kako je to biti u bendu, a kako solo glazbenica?

Biti u bendu je jedan veliki kompromis. Za mene malo prevelik kompromis.
Svirke i festivali su bili odlični, preplavi te adrenalin i sreća, fantastično je to, ali to moj put nije bio.

Htjela sam beskompromisno raditi glazbu i davati se cijela u to, tako sam odlučila krenuti sama i graditi svoj glazbeni put.

Do sada ste ostvarili suradnju sa Mariom Rucnerom na pjesmi Reci mi da znam. Postoji li još neki glazbenik s kojim biste surađivali? Možete li izdvojiti neke glazbenike s domaće scene koje smatrate kvalitetnim?

Svakako sam za suradnje, smatram da je to odličan način da se spoje možda dva nespojiva svijeta i napravi se nešto posebno. Jako cijenim Josipu Lisac, Gibbonija, Matiju Dedića, Borisa Štoka, Mangroove…Ima toliko puno kvalitetnih i talentiranih ljudi da mi je sad jako teško sve nabrojati i pohvaliti.

Za posljednji singl Tiho pada mrak koji govori o pronalaženju snage u poteškoćama s kojima se susrećemo napisali ste tekst i glazbu. Odakle inspiracija za tu pjesmu? Što Vam, osim glazbe, pruža utjehu ili inspiraciju u teškim vremenima?

Inspiraciju za Tiho pada mrak sam pronašla u tome što sam se tada uhvatila u kolotečini, stagnaciji i nemoći da se izvučem iz toga. Bilo je to popraćeno i mojim pretjeranim spavanjem i poremećenim bioritmom od gledanja puno filmova i video igara, tako da me je ta pjesma zapravo izvukla iz stagnacije u kojoj sam bila. Izašla sam iz neke komfor zone i krenula u nešto novo i neistraženo.

Iz Zadra ste, no posljednjih nekoliko godina živite u Zagrebu. Gdje Vas se najčešće može sresti u Zagrebu i na kojoj lokaciji biste voljeli održati svirku kada Vam se za to pruži prilika?

Obožavam Zagreb! Za mene Zagreb predstavlja slobodu, sreću i unutarnji mir. Zagreb mi je sve to nesebično dao, a najljepše mi je u blizini Maksimira, tamo bi svakako htjela održati koncert kad se bude moglo. Kako sad živim u blizini Sigečice, stalno sam u Cooltura Pub-u.

Iako nam je prošla godina pokazala da se planovi vrlo lako mogu raspasti, kakvi su Vaši? Koji su Vam sljedeći koraci u karijeri i možemo li uskoro očekivati album? 

Od prošle godine više ništa ne planiram i osjetila sam drastično povećanje sreće i iznenađenja otkad ne planiram. Pjesme ću uvijek izdavati, doći će i album ubrzo, sve u svoje vrijeme!

Nekoliko brzopoteznih:

Posljednje putovanje na kojem ste bili: Doha, Quatar.
Na čiji koncert biste otišli prvom prilikom: Drum & Bass Party.
Zadnja pjesma koju ste poslušali: Cyberpunk 2077 soundtrack – The Rebel Path.
Pjesma u kojoj se najviše pronalazite: Najviše se trenutno pronalazim u svojim pjesmama.
Omiljeno mjesto u Zagrebu: Maksimir.

Foto: Kušec Photography

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori