Dinko Čvorić – Doringo: Širok je spektar onog što uzimamo zdravo za gotovo, a to su prijateljstvo, emocije te materijalne dobrobiti

Dinko Čvorić – Doringo: Širok je spektar onog što uzimamo zdravo za gotovo, a to su prijateljstvo, emocije te materijalne dobrobiti

Budem Budem treće je dugosvirajuće izdanje glazbenog sastava Doringo koji istražuje područje instrumentalne glazbe, protežući se stilski od rocka preko jazza pa do world musica, a povodom izlaska albuma, razgovarali smo s Dinkom Čvorićem – Doringom.

Sve je počelo 2006. godine osnutkom benda Šta ima? koji je kroz mnogobrojne postave isprofilirao Vaš zvuk i želje, a kasnije ste nazvali sastav po sebi nakon raspada matičnog benda. Otkud uopće nadimak i što on nosi u sebi?

Nadimak je došao nakon par varijacija i nadimaka na moje ime Dinko, preko Gringo do Doringo, tamo negdje oko 2005./6. godine. Nadjenuo mi ga je prijatelj neposredno prije naše avanture – putovanja biciklom do Istanbula i natrag. U tom trenutku ja sam njemu nadjenuo nadimak Car Labudar.

U formi tria kojeg uz Vas čine Mihovil Jurdana (bas) i Damir Mihaljević (bubanj) počeli ste djelovati 2016. godine. Kako su izgledali Vaši počeci? Sjećate li se prve svirke i anegdota s iste?

To je samo službeni početak u trenutku rebrandinga jer nas tri sviramo zajedno još od 2010. godine. Štoviše, s basistom Mihovilom sam u bendu Šta ima bio od 2008. godine. Prva živa koncertna svirka pod okriljem imena Doringo je bila 2018. godine u Centru za kulturu Trešnjevka gdje je publika bila isključivo rodbina i bliski prijatelji, vjerojatno zbog tog novog početka i neafirmiranosti benda na sceni pod imenom Doringo.

Prvi album Infography izlazi 2017. a nakon njega nekoliko singlova te live snimaka da bi konačno drugi album Gužva u Svemiru izašao početkom 2020. Koliko ste uspjeli ispromovirati album s obzirom da je izašao netom prije lockdowna?

Promocija digitalnim kanalima je prošla sasvim u redu, utoliko da smo dobili jako pozitivne recenzije i po stranim portalima (Kanada, Novi Zeland, Norveška…). Koncertna promocija je održana u klubu KSET u Zagrebu iako je prvi termin bio odgođen zbog COVID situacije te godine. Također smo imali i nekolicinu koncerata diljem domovine.

Uskoro su Vam se priključili Mak Murtić (saksofon, flauta), Lucija Stanojević (violina) i Nika Bauman (flauta). Postoji li još neki instrument koji biste voljeli imati u bendu?

Definitivno klavijature kao sljedeći prioritet u vidu stalnog člana. A što se gostujućih glazbenika tiče, u zvučnu sliku volio bih inkomponirati violončelo, trubu i već prisutni bas klarinet.

Glazba je avanturistička i vodi nas na putovanje diljem globusa, što djelomično i opravdava često korišten termin world music priljubljen uz vaše djelovanje. Kuda nas sve može odvesti album, ako mu to dopustimo?

Asocijativno nas vodi u Afriku, Teksas, Nordiju, Balkan i Aziju, ali s obzirom na to da smo instrumentalni bend bez glasa i teksta koji bi nas puno više definirao, ostaje dosta prostora da sam slušatelj zamisli svoje fizičko okruženje ili psihičko stanje svijesti u koje može otploviti, što na kraju i jest cilj instrumentalne glazbe s obzirom na dozu apstrakcije koju nosi sa sobom.

Jedna od pjesama s novog albuma zove se Vikend u Jasmini, a zanimljiva je po tome što ste stanovali u Retkovcu u kojem su se ulice zvale po stablima, u Vašem slučaju – u Ulici Jasmina. Čiji je posjet obilježio Vikend u Jasmini?

Posjet jedne posebne gošće 🙂

Na albumu se nalazi i pjesma Zdravo za gotovo, kako ste i sami opisali: vrlo zanimljiv termin krucijalne problematike u današnjem sustavu življenja, u svojoj suštini vrlo okrutan prema onome koga ili što se uzme upravo zdravo za gotovo, a vrlo olakšavajuć prema onome koji ga primjenjuje. Što sve u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo?

Jako je širok spektar stvari tj. situacija pa čak i ljudi koje uzimamo zdravo za gotovo, a to su između ostalog i prijateljstvo, emocije te materijalne dobrobiti.

Pjesma Kralj tekstila posvećena je velikom prijatelju i obožavatelju benda Doringo, pustolovu te piscu koji je ujedno i trgovac rabljenim tekstilom. Što točno označava termin Kralj tekstila?

Kralj tekstila je samosvjesna parodija na ono što bi naš prijatelj (koji je ujedno i izmislio sam termin) mogao postati, htio on to ili ne. Dakle neformalna monopolističko-kapitalistička uloga u jednoj grani industrije, u ovom slučaju reciklaže tekstila.

Pjesma Tepsikord ujedno je i izmišljeni instrument. O čemu se radi?

Radi se o idejnom rješenju za DIY instrument gdje je tepsija (pekač/protvan) rezonantno tijelo preko kojega su razvučene metalne žice za gitaru, dakle instrument u maniri citre. Otuda i naziv; tepsija + akord = tepsikord.

Osim glazbe, čime se još bave članovi Doringa?

Bubnjar Damir je performer i poljoprivrednik; basist Mihovil je fizičar i party animal, saksofonist Mak je krajobrazni arhitekt, violinistica Lucija je profesorica i rukotvoriteljica, flautistica Nika producentica raznih glazbeno-izvedbenih projekata, a gitarist Doringo je multimedijalni umjetnik.

Nekoliko brzopoteznih:

Posljednja pjesma na playlisti:

Scorpions – In Trance

Posljednja knjiga koju ste pročitali:

Vladimir Nazor – Pastir Loda

Film koji svi trebaju pogledati:

Quest for Fire (La Guerre du feu) by Jean-Jacques Annaud, 1981.

Dvije riječi za kraj:

Budem budem!

Album je izdan za diskografsku kuću Hitchtone Music & Promotion te je dostupan na svim digitalnim platformama i servisima kao i na CD-u.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori