fbpx

Dino Dvornik: Kralj funka i istinska legenda hrvatske glazbene scene

Dino Dvornik: Kralj funka i istinska legenda hrvatske glazbene scene

Dino Dvornik, hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent ili jednostavno Kralj funka, na današnji dan napunio bi 56 godina. Rođen je 20. kolovoza 1964. godine u Splitu kao drugo dijete legendarnog glumca Borisa Dvornika i majke Dijane Tomić, a njegov stariji brat Dean je također glazbenik.

Dino Dvornik. Izvor: Facebook.

Sa svojim bratom je ujedno i započeo svoju glazbenu karijeru kada su početkom 80-ih osnovali punk sastav Kineski zid koji je ime dobio po zgradi u kojoj su živjeli.  Za diskografsku kuću Suzy snimaju istoimeni album 1983. za kojega je Dino skladao glazbu, a brat Dean pisao tekstove. Album nije imao neki veći uspjeh, ali ostaje zapisan kao prvi snimljeni funky materijal na prostoru bivše Jugoslavije.

Za života je četiri puta dobio Porina, a posmrtno osam puta

Tijekom tinejdžerskih godina, Dino je pohađao glazbenu školu koju je brzo napustio jer ga nije zanimala klasična glazba. Radi pjevanja napustio je i sport te glumu – kao dječak glumio je u kultnoj seriji Miljenka Smoje, Naše malo misto, a kasnije i u filmu Ta divna splitska noć gdje je tumačio samog sebe.

Nakon objavljivanja albuma, dolazi do razilaženja Dina i Deana nakon čega Dean odlazi u Ameriku, a Dino se okreće prema svojoj solo karijeri tijekom koje postaje istinska ikona hrvatske glazbene scene.

Godine 1988. debitira na Zagrebačkom festivalu sa skladbom Tebi pripadam gdje dobiva nagradu stručnog žirija za najbolju skladbu i kao novo glazbeno ime. Na sceni se pojavio s pratećim sastavom i ponudio modernu produkciju i funky zvuk što mu je otvorilo vrata diskografije i Dino počinje raditi na materijalu za svoj prvi studijski album.

Prvi studijski album

Album prvijenac na kojemu je Dino radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, a tekstove pisao Goran Kralj i Zlatan Stipišić – Gibonni, izlazi 1989. Na albumu se nalazi nekoliko veliki uspješnica poput Zašto praviš slona od mene, Tebi pripadam, Ljubav se zove imenom tvojim i Ti si mi u mislima. Album je postao iznimno popularan – prodaja mu je narasla do 750.000 prodanih primjeraka, a Dino je uspio popularizirati funk glazbu na ovim područjima.

Iste godine, Dino Dvornik oženio se Danijelom Kuljiš te s njom dobio kćer Ellu godinu dana kasnije. Tada se zbog profesionalnih razloga seli iz rodnog Splita u Zagreb.

Njegov drugi studijski album Kreativni nered izlazi 1990. s kojeg je najpoznatija uspješnica Jače manijače. Prvi koncert u sklopu promocije albuma održao se u Domu sportova u Zagrebu, a samo dan prije rodila mu se kćer.

Nacionalna zvijezda i najtraženiji izvođač u Europi

Nakon dva izvrsna studijska albuma Dino postaje nacionalna zvijezda i najtraženiji izvođač u Europi. Najjače engleske i njemačke diskografske kuće htjele su potpisati ugovor s Dinom, ali on ih je odbio jer mu je “kući” baš krenulo te je odlučio da je za njega bolje da ipak ostane u Hrvatskoj.

Na trećem studijskom albumu Priroda i društvo našao se jedan od najljepših hrvatskih dueta snimljen s Josipom Lisac Rušila sam mostove od sna koju su snimali satima jer je Dino htio dovesti do savršenstva. Josipa je poznata po tome što jako pazi na svoj glas te je u jednom je trenutku odlučila otići kući odmoriti glasnice. Dinu se to nije svidjelo pa ju je zaključao u studiju i nije ju pustio da ode kući sve dok nije bio zadovoljan snimljenim. Izgleda da mu se to isplatilo jer je skladba rezultirala u nominaciji za Porin u kategoriji najbolja vokalna suradnja.

Uslijedili su albumi Enfant terrible, kompilacijski album Vidi ove pisme, album Big Mamma koji ne bilježi veći uspjeh na hrvatskoj sceni zbog nedostatka velikog hita te šesti studijski album Svicky.

Godine 2008. objavljen je njegov posljednji, sedmi studijski album Pandorina kutija. Dino je imao velika očekivanja od ovog albuma, no iznenadna smrt 7. rujna spriječila je da doživi njegovo objavljivanje.

Tijekom života vodio je dugu i tešku borbu s narkoticima o čemu se nije sramio javno govoriti, a toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva te je uzrok smrti bio omjer različitih biokemijski aktivnih tvari.

Izvor: Pinterest.

Dino Dvornik kao autentična, ekscentrična i darovita ličnost donio je novitete u scenskom i glazbenom izrazu. Svojom originalnošću i energijom brzo je osvojio pažnju publike, ostavljajući za sobom nezaboravne hitove.

Izvori:

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *