Dirljiva priča o Plutu: Četveronožni zagrebački heroj koji je spašavajući gradilište tragično poginuo

Dirljiva priča o Plutu: Četveronožni zagrebački heroj koji je spašavajući gradilište tragično poginuo

Godina je 1897., Prva hrvatska štedionica upravo je kupila zemljište kako bi sagradila zgradu za svoje potrebe. Lokacija je dobro poznata svim Zagrepčanima – između Ilice i Cvjetnoga trga, a glavni izvođač radova je Josip pl. Vancaš. No, grad izgleda nešto drukčije nego danas.

Naime, na mjestu buduće palače teče potok i to ne bilo kakav – bogat ilovačom koju građani vade i od nje izrađuju posuđe za domaćinstvo. Vancaš taj dio gradilišta ograđuje, a 1898. godine gradi se Oktogon, prolaz u zgradi koji povezuje Ilicu s Cvjetnim trgom.

Kakve veze Palača Prve hrvatske štedionice ima s našim naslovom?

Upravo za vrijeme gradnje Oktogona dolazi glavni protagonist naše priče – pas lutalica. Izgladnjelom i preplašenom psu radnici su redovito davali dio svojih užina te se maleni Pluto ubrzo udomaćio. Dane je provodio na gradilištu, a budući da je građevinskog materijala bilo u izobilju redovito je branio svoj novi dom od kradljivaca i skitnica. Svima je prirastao srcu, pogotovo Vancašu koji mu je i dodijelio ime Pluto.

Nažalost, pri samom kraju gradnje Oktogona Pluto je tragično stradao i to najvjerojatnije braneći gradilište od nepozvanih gostiju. Kako bi mu odali počast, radnici su zajedno s Vancašem izradili spomen-ploču koju su smjestili u unutrašnje dvorište banke.

Priča o Plutu bila je nepoznata dugo vremena dok ju prije desetak godina na svjetlo dana nije izvukao Ivan Brnčić na svom blogu Zakaj volim Zagreb. Stigla je i do nadležnih ljudi iz Grada pa je tako Pluto 20. travnja 2013. godine dobio svoju novu spomen-ploču na vanjskom zidu zgrade Oktogona, postavši vidljiv i dostupan svima. Stoga sljedeći put kada budete prolazili onuda, bacite pogled na zid i obratite pažnju na Pluta, četveronožnog zagrebačkog heroja.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori