fbpx

Djevojka, žena, drugo: Hrvatski prijevod nagrađivanog romana Bernardine Evaristo u izdanju Profila

Djevojka, žena, drugo: Hrvatski prijevod nagrađivanog romana Bernardine Evaristo u izdanju Profila

Roman o dvanaest žena čije se priče majstorski isprepliću u rasponu cijelog jednog stoljeća govori o identitetu, majčinstvu, ljubavi, nadi, o tome što tražimo i kako se pronalazimo. To je roman pun života, britak, duhovit, ispunjen empatijom i dubokim razumijevanjem djevojaka, žena, drugog.

Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, Djevojka, žena, drugo slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade…Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas.

Roman Djevojka, žena, drugo preveden je u više od 30 zemalja svijeta, proglašen je najboljim romanom 2020., držao je prvo mjesto na listi bestselera Sunday Timesa, pripala mu je i British Book Award, te ona najprestižnija u književnosti – Booker Award.

Bernardine Evaristo podijelila je nagradu Booker s Margaret Atwood, a u intervjuu za Jutarnji list, izjavila je:

Da ste me ranije kojim slučajem upitali s kim bih željela dijeliti nagradu, odgovorila bih da je to upravo Margaret Atwood, kultna feministička figura. Ona bi bila moj prvi izbor. Neki su me njezini tekstovi o feminizmu odredili kao autoricu.

Ova spisateljica nigerijskog podrijetla rođena u Londonu, prva je crnkinja u povijesti koja je osvojila Booker Award, a dosad je objavila 8 knjiga te trenutno predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Brunel.

Od 9. studenog, roman možemo pronaći u nakladi Profila po cijeni od 129 kn, a prevela ga je Davorka Herceg-Lockhart.

FOTO: Pixabay

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *