fbpx

Dobri duh Zagreba napustio nas je na današnji dan 2014. godine

Dobri duh Zagreba napustio nas je na današnji dan 2014. godine

Zvižduk s Bukovca utihnuo je na današnji dan, 17. travnja 2014. godine.  Zvonimir Milčec bio je jedan od posljednjih agramerskih romantičara, kako je navelo Društvo hrvatskih književnika prilikom njegove smrti.

Grafičku školu i studij hrvatskog jezika i crtanja završio u Zagrebu, a novinarsku školu u Beogradu. Surađivao je u Večernjem listu, bio je kolumnist Jutarnjega lista i urednik u nakladi Bookovac.

Milčec je u pravom smislu riječi zagrebački pisac. Najpoznatiji su njegovi novinski feljtoni, pisani u tradiciji Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša i Vjekoslava Majera, u kojima je oživljavao zagrebačku prošlost, upozoravao na često ugrožen urbanitet, što je vješto spajao sa suvremenim temama.

Bio je dobri duh Zagreba, o čemu svjedoči njegova borba za Zagorku i Šenou koja je rezultirala postavljanjem njihovih spomenika na zagrebačke ulice. 

U romanima za odrasle (U Zagrebu prije podne, 1973; Čovjek od novina, 1997) i zbirci Tekuće priče (2002) do izražaja dolazi zagrebačka tematika i njegovo profesionalno novinarsko iskustvo, a u uspješnim romanima za djecu (Zvižduk s Bukovca, 1975; Posljednji zvižduk, 1980; Priča o novinama, 1981) izgradio je i mitologiju svojega zagrebačkoga kvarta, Bukovca.

Milčec je ostavio ogroman opus koji je odgojio generacije klinaca, a na nama je da se potrudimo da generacije koje dolaze ne zaborave na važnost njegovih djela.

Neka se i dalje čuje zvižduk s Bukovca!

Naslovna fotografija: Marko Lukunic/Vecernji list

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *