Dodjela nagrada za najbolje zagrebačke online projekte

Dodjela nagrada za najbolje zagrebačke online projekte

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti održana dodjela nagrada povodom Natječaja za najbolji zagrebački online projekt 2020. Nagrade su dodijelili Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Domagoj Davidović, presjednik žirija, i Snježana Pintarić, ravnateljica MSU.

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti održana dodjela nagrada povodom Natječaja za najbolji zagrebački online projekt…

Objavljuje MSU ZagrebUtorak, 21. srpnja 2020.

Stručno povjerenstvo koje čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, donijelo je dana 8.7.2020. godine odluku o dobitnicima natječaja Nagrada za najbolje zagrebačke projekte 2020.:

  • 1. nagrada – Udruženje za razvoj kulture „URK“ za projekt Močvara Facebook Live Sessions
  • 2. nagrada – Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) za projekt Biblioterapija – Priče koje liječe
  • 3. nagrada – Barbara Grgić za projekt Beli Zagreb Grad

Obrazloženje

Prva nagrada (25.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Močvara Live Sessions Udruženja za razvoj kulture „URK“, osmišljenom u vrijeme kriznog razdoblja obilježenog pandemijom COVID-19. Projekt je putem Facebook stranice kluba Močvara održavao program u formi online prijenosa koji je sadržavao glazbene i scenske nastupe, filmske projekcije, radionice, tribine i dječji program. U razdoblju od 12.3. do 31.5. 2020. održano je 62 online programa u kojima je sudjelovalo preko 100 izvođača. Broj pregleda na društvenim mrežama varirao je od 1.000 pa do 16.000 po programu te ukazuje na kvalitetu i zanimljivost programa. Autori projekta i sudionici pokazali su visok stupanj kreativnosti te doprinijeli promicanju glazbene, scenske i likovne djelatnosti. Programi su bili namijenjeni različitim dobnim skupinama – djeci, mladima i odraslima, snažno promovirajući nezavisnu kulturnu scenu. Posebna vrijednost ovog projekta je u njegovoj održivosti te su autori i nakon ublažavanja mjera nastavili kreirati sadržaje koji su izvrsno praćeni.

Druga nagrada (15.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Biblioterapija – priče koje liječe Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe). Ovaj projekt, osmišljen za odrasle suočene sa psihičkim posljedicama krize uzrokovane virusom COVID-19, temelji se na zajedničkom čitanju književnih tekstova te razgovoru o pročitanom, s ciljem samoaktualizacije, izlječenja i jačanja grupne kohezije. Ovaj društveno angažirani projekt potaknuo je aktivno uključivanje publike s kojom je ostvarivan dijalog. Susreti su održani putem Skype-a, a pročitane su priče dostupne na mrežnim stranicama CeKaTe-a u formi audio zapisa te na Facebook stranici Centra. Autori projekta Biblioterapija – priče koje liječe su inovativnim pristupom stavili naglasak na pisanu riječ i terapijsku moć umjetnosti, a projekt je nastavljen i nakon popuštanja mjera.

Treća nagrada (10.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Beli Zagreb Grad autorice Barbare Grgić. Autorica je netom nakon potresa u Zagrebu pokrenula portal kao nastavak projekta koji je do tada vođen na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Ovaj portal donosi tekstove o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Zagreba te na jednom mjestu objedinjuje vijesti iz kulture – likovne i glazbene umjetnosti, kazališta, književnosti, muzeja, galerija, brojnih kulturnih manifestacija. Beli Zagreb Grad okuplja mlade stručnjake iz područja društveno-humanističkih znanosti koji su u vrijeme krize kroz volonterski rad intenzivno pisali o sadržajima vezanim uz kulturu i umjetnost grada Zagreba. U gotovo tri mjeseca postojanja, portal je posjetilo više od 14.500 posjetitelja te je pregledan više od 26.000 puta. Posebna vrijednost projekta je u tome što je okupio mlade koji su u kriznom vremenu kontinuirano stvarali zanimljive online sadržaje za dobrobit zajednice, a projekt je nastavljen i nakon ublažavanja mjera putem web-stranice i društvenih mreža.

Ovim putem bismo se htjeli zahvaliti cijenjenom žiriju kojeg čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, što su prepoznali portal Beli Zagreb Grad kao projekt koji je okupio mlade stručnjake iz područja društveno-humanističkih znanosti koji su u vrijeme krize kroz volonterski rad intenzivno pisali o sadržajima vezanim uz kulturu i umjetnost grada Zagreba. Željeli bismo čestitati i Centru za kulturu Trešnjevka na osvojenom 2. mjestu i Klubu Močvari na osvojenom prvom mjestu.

Barbara Grgić, glavna urednica portala Beli Zagreb Grad
  • FOTO:
  • MSU Zagreb Facebook
  • Beli Zagreb Grad/Klara Halužan

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori