Dominantni minimalizam u novim radovima umjetnika Nikice Jurkovića

Dominantni minimalizam u novim radovima umjetnika Nikice Jurkovića

Samostalnu izložbu umjetnika Nikice Jurković pod nazivom Maksimum minimuma moguće je pogledati u galeriji Academia Moderna od danas do subote od 14 do 19 sati.

Sve traženiji mladi hrvatski umjetnik u novoj samostalnoj izložbi predstavlja minimalističke, ali dominante radove u kojima u prvi plan stavlja najosnovnije elemente slikarstva – platno i blind rame, u potpunosti lišen bojama te prepušten neutralnim tonovima.

Nikičini radovi nedvojbeno posjeduju stanovite geometrijske odjeke – dominiraju trake, pravokutnici i kvadrati – ali svojom neposrednom, sirovom  i svakodnevnom tvarnošću ponajprije evociraju promišljanja svojstvena pokretu arte povera. Za razliku od konvencionalnih ulja na platnu, Nikica realizira nešto što bismo mogli okarakterizirati kao platno na platnu. Ali u njegovoj interpretaciji i blind-rame imaju svoj vlastiti život. Umjetnik ih umata u platno, pritom ih katkada i rastavljajući. Nemamo, dakle, samo platna na platnu, nego i blind rame u platnu!

Vanja Babić

Jednostavnim, a istovremeno i nesavršenim spojem bogatih tekstura platna s blind ramama umjetnik je uspio još jednom prikazati kako se odstupanjima unutar određenih umjetničkih struktura postiže efektan rad.

Lucidno se poigravajući takvim čimbenicima, Nikica Jurković doista, kako to i naslov same izložbe kaže, iz minimuma izvlači maksimum.

Vanja Babić

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori