fbpx

Drago Ibler: Čovjek koji je brojnim ostvarenjima zadužio hrvatsku arhitekturu

Drago Ibler: Čovjek koji je brojnim ostvarenjima zadužio hrvatsku arhitekturu

U samom središtu grada smjestila se građevina koja nosi naziv Drveni neboder. Autor projekta poznati je arhitekt Drago Ibler, po kojem trg na kojem se zgrada nalazi nosi ime.

Iblerov trg dobro je poznat svim stanovnicima grada Zagreba, a mnogima je i vrlo drago mjesto. U centru grada, okružen velikim i poznatim zagrebačkim ulicama Trg Drage Iblera čuva Drveni neboder.

Na popisu zaštićenih kulturnih dobara

Neboder je građen između 1956. i 1958. godine, a ime je dobio po svojoj drvenoj građi korištenoj za ograde balkona i drvenoj fasadi središnje osi stubišta. Upravo zbog korištenja drva, neboder je bio revolucionaran. Jedan je od najstarijih nebodera u Zagrebu, a zbog svoje posebnosti ubraja se u ključna ostvarenja moderne hrvatske arhitekture.

Drveni je neboder 2004. godine postavljen na popis zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, zahvaljujući svojoj arhitektonskoj vrijednosti.

Zgrada je bila namijenjena tadašnjima radnicima Autocentra. Mnogi poznati stanari, kao što su pjesnik Jure Kaštelan i arhitektica Nada Vitić, živjeli su u Drvenom neboderu. I danas je ovaj neboder u Martićevoj ulici prestižna adresa za koju postoji lista čekanja.

Drago Ibler rođen je u Zagrebu 14. kolovoza 1894., a poginuo je u prometnoj nesreći 1964. godine kod Novog Mesta. Završio je gimnaziju u Zagrebu, arhitekturu je studirao u Dresdenu te se usavršavao u Parizu i Berlinu. Bio je predavač na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, na Odjelu arhitekture te na Ženevskom sveučilištu za vrijeme rata.

Projektiranjem zgrade Zavoda za osiguranje radnika 1923. godine, ostvaruje prvi projekt moderne funkcionalističke arhitekture.

Zadužio hrvatsku arhitekturu brojnim ostvarenjima

Sa zagrebačkim kolegama (1925.-1935.) osnovao je Zagrebačku školu, neformalnu grupu arhitekata koji su zastupali modernistički pravac u arhitekturi. Oni su željeli prekinuti sa svim nepotrebnim tradicionalnim ostavštinama kao što su na primjer ukrasi i dekorativne fasade.

Zbog njegova modernističkog shvaćanja arhitektonske ljepote u tadašnjem konzervativnom okruženju, ali i zbog političkog angažmana, mnogi su njegovi projekti ostali nerealizirani.

Hrvatsku arhitekturu Drago Ibler je zadužio brojnim ostvarenjima, a osim Drvenog nebodera, poznata je i Vila u Zamenhofovoj ulici, kuća Wellish, te zgrada Zavoda za osiguranje radnika i mnoge druge. Najdražim Iblerovim djelom smatra se Zarazna bolnica, odnosno Upravna zgrada Higijenskog zavoda u Mirogojskoj i Rockefellerovoj ulici.

Za Dragu Iblera umjetnost i život, bili su jedno.

Treba živjeti životom svoga doba i treba stvarati u duhu svoga doba. Suvremeni život prožet je socijalnim idejama i pitanjima kolektiva, a umjetnik ne može stajati izvan kolektiva, jer su umjetnost i život jedno.

Hrvatski muzej arhitekture HAZU najavljuje međunarodni znanstveni skup u povodu stote obljetnice početka djelovanja arhitekta Drage Iblera.

Održavanjem znanstvenog skupa o arhitektu Dragi Ibleru (1894.-1964.), stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježava stotinu godina od početka autorova djelovanja.

Dunja Kušan

Dunja Kušan

Magistra novinarstva s adresom u Norveškoj. Sakupljačica sretnih trenutaka, lijepih riječi, misli i slika. U svakodnevnoj šetnji Zagrebom, pišući o njemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *